Record Store Day i David Bowie spašavaju nezavisne prodavaonice muzike

890

Prodaja ostvarena u nezavisnim prodavaonicama muzike u Velikoj Britaniji porasla je za 44% u odnosu na isti period lani.

Rezultati analize koju su skupa proveli agencija The Official Charts Company i Entertainment Retailers Association, udruženje koje predstavlja prodavaonice glazbom diljem Velike Britanije, pokazuju da su nezavisne prodavaonice zabilježile veliki porast prodaje unatoč padu ukupne prodaje albuma u istom periodu od 1.5%.

Čelnici Entertainment Retailers Associationa izjavili su kako je povećanje prodaje albuma na vinilu – potpomognuto postojanjem eventa Record Store Day – ključni faktor u ostvarenju rasta.

Muziku podržava

Kao što je ranije obznanjeno, prodaja vinila u Velikoj Britaniji porasla je za 78% u prvom kvartalu 2013. Godinu prije prodaja vinila svih glazbenih žanrova skočila je za 15% na 389.000 prodanih primjeraka, što je najveći skok još od 2004. godine.

Iako su nezavisne prodavaonice utržile svega 3.2% prihoda od ukupne prodaje albuma u prvih šest mjeseci 2013., 50% cjelokupne prodaje albuma na vinilu ostvareno je upravo u njima.

Jedan od sedam albuma prodanih u nezavisnim prodavaonicama bilo je na vinilu, dok taj omjer u velikim trgovačkim lancima i na Internetu iznosi 1:250 u korist drugih formata.

Najveću prodaju u nezavisnim prodavaonicama u prvoj polovici 2013. ostvario je dugoočekivani povratnički album Davida Bowiea “The Next Day“. Taj je album 15. najprodavaniji album godine, a u nezavisnim prodavaonicama ostvario je 5% prihoda od svoje ukupne prodaje.

Deset najprodavanijih albuma u nezavisnim prodavaonicama u prvoj polovici 2013.:
1. “The Next Day” – David Bowie
2. “Tomorrow’s Harvest” – Boards Of Canada
3. “Graffiti On The Train” – Stereophonics
4. “Random Access Memories” – Daft Punk
5. “Anna” – Courteeners
6. “Push The Sky Away” – Nick Cave And The Bad Seeds
7. “AMOK” – Atoms For Peace
8. “Like Clockwork” – Queens Of The Stone Age
9. “Tape Deck Heart” – Frank Turner
10. “Trouble Will Find Me” – The National

Muziku podržava