Queen je imao okršaj s Trumpom. Naime, izdavači legendarnog rock benda Queen natjerali su američkog predsjednika Donalda Trumpa da uklonio video za kampanju koja koristi “We Will Rock You” za soundtrack.

Video, koji prikazuje Trumpa kako se obraća svojim pobornicima na mitinzima, objavljen je prije pet dana te je u njemu bila cijela pjesma. Iako je bend brzo reagirao zbog copyrighta, video je tek jučer uklonjen. Nekoliko dana bilo je dovoljno da ga se pregleda više od 1,7 milijuna puta.

Muziku podržava

Možda je Trumpov video s Queenovcima uklonjen, no zato se u prostranstvima interneta mogu naći zabavni uradci s “We Will Rock You”.

Ovo nije prvi put da je Trump zanemario autorska prava. Nedavno je dobio opomenu od Princea jer je njegov “Purple Rain” zasvirao na njegovom mitingu u Minneapolisu, a iskoristio je i pjesmu Nickelbacka “Photograph”. Nickelback je, poput Queena, zatražio uklanjanje pjesme. Međutim, koliko god da ne vole Trumpa, mogu mu biti zahvalni što im je porasla slušanost pjesme zbog Trumpa. Naime, u samo dva dana nakon Trumpovog objavljivanja tweeta s pjesmom Nickelbacka, slušanost pjesme “Photograph” porasla je za gotovo 40 % na platformama, kao što su YouTube, Spotify i Apple Music.

Da postoji pakao za nepoštivanje copyrighta, Trump bi bio glavni ondje, s obzirom na to da je početkom mjeseca stao na žulj norveškom bendu A-ha. Na žulj im je stao tako što je objavio video, u kojem glazba neodoljivo podsjeća na hit benda “Take On Me”. Taj potez potaknuo je bend na reakciju pa su se odlučili na objavljivanje pjesme “This is Now America”.

Trump je, očigledno, nezasitan u nepoštivanju autorskih prava. Njegova nedodirljivost ipak ima granica (što potvrđuje i impeachment drama), stoga se većina pjesama koje koristi uspješno uklanja.

 

Muziku podržava