Iako samo prividno živimo u svijetu slobode izražaja, gdje suptilni taboo i dalje nadlijeće naše misli i djela, nekako nam se čini da smo u našim prividima ipak djelomično slobodni. Oni koji svoje djelovanje usmjeravaju ka kritici organa vlasti čine to suptilno, referirajući se na aktere ili trendove uz tek trunku metafore u prilično jasno opjevanoj slici. Oni drugi pak, koji se ne libe nazvati stvari svojim pravim imenom, najčešće obitavaju na ivici scene, zakopani negdje ispod sponzoriranih YouTube videa. Bez sponzora i spota, imaju puno pravo izreći što im je na duši, no ipak su u šumi glasova zakopani, a samim time vrlo brzo i zaboravljeni. Takva situacija nije samo kod nas, ona se preslikava duž zapadne hemisfere, gdje je skroz OK biti drugačiji, OK je ne slagati se s općom politikom elita i dapače poželjno je biti pomalo kritičan prema rukama koje nas slabašno hrane, jer bi inače eto ispalo kako glasa opozicije nema.

Putin izjavio da rap glazba treba pod kontrolu

S druge pak strane, neki drugi i dalje smatraju kako je država odgajatelj svojih žitelja, sveznajuća nevidljiva ruka koja zna što je najbolje za nas (čitaj: za njih). Njihov modus operandi počiva na premisi kako država mora brinuti o fizičkom i psihičkom zdravlju svojih građana te ih putem institucija usmjeravati ka boljem životu. U jeku tih razmišljanja Ruska Federacija je kao div istočne hemisfere odlučila poduzeti jasne i decidirane korake kako bi spriječila moralno propadanje mladeži te primijeniti jedan od najstarijih trikova iz knjige kako bi se izrazili Ameri preko bare. Naime, Vladimir Putin je nedavno izjavio kako kulturne glavešine Rusije trebaju kontrolirati rap glazbu u njihovoj zemlji, jer rap počiva na tri postulata: seks, droge i protest. Putina seks vrlo vjerojatno ne smeta jer i sam prakticira tu radnju, no protest, Ahilova peta svakog autokrata te još gore, droge, svakako su parametri na koje se treba gledati s posebnom pozornošću.

Ovaj govor, inače održan pred vijećem za kulturu i umjetnost u St. Petersburgu, dolazi kao odgovor na nedavna otkazivanja, a potom i uhićenje u ruskim krugovima slavnog i kontroverznog repera – Huskyja. Njegovi nastupi ranije ovog mjeseca otkazivani su diljem Rusije, a iz Krasnodara je stigla vijest kako je riječ o glazbeniku koji širi ekstremizam. Nisam upućen u ruski jezik stoga mi je teško dešifrirati o čemu je točno riječ u samim tekstovima, no letimičan pogled na videospot ispod daje do znanja da je riječ o još jednom pripadniku novog vala uglazbljene lirike.

Muziku podržava

Iako se po inerciji zalažem za slobode izražavanja, koliko god to izražavanje bilo ekstremno, ovakva vrsta cenzure pokazuje jedan interesantni blend zapadnih i istočnih metoda kontrole, točnije represije. Putin je shvatio da zabrane nemaju smisla, jer zabrane samo bildaju bunt među ionako već isfrustriranom mladeži koja će kad tad pronaći model da svoj način izražavanja održi živim. Naprotiv, Putin će rap podržati, no dat će sve od sebe da on bude skrojen po mjeri stanovništva kakvo on želi održati. Za neke pak nema lijeka, punkerice Pussy Riot, koje su nedavno posjetile i našu metropolu, neprijatelj su broj 1 Ruske Federacije, pa je tako jedan od njihovih članova navodno bio i otrovan u pritvoru nakon što je skupina uletjela na teren tijekom povijesnog finala svjetskog prvenstva gdje su Francuzi odmjerili snage s Vatrenima.

Mogli bismo do sutra govoriti kako je ovakav pristup problemu licemjeran jer je Rusija ovo, Rusija ono, i tako unedogled. Naprotiv, mislim da je problem ovakva djelovanja najmanje problematičan zbog licemjerja. Ključ leži u činjenici da nam se pod tek prividno mekanim i progresivnijim metodama kompromisa prodaju iste one zabrane koje je Rusija “ko fol“ napustila raspadom Sovjetskog Saveza.

Nekada i danas

Bivšu nam Jugoslaviju ne bih dirao jer se u njoj, barem što se glazbe tiče, odvijao jedan zbilja specifični model djelovanja koji osobno nisam proživio. Ipak, gledajući što se i kako se izdavalo te tko je i kako svirao u Zagrebu, stječem dojam da je glazba bila prilično slobodna, za razliku od recimo Poljske koja je gazila svaku pomisao na rock gurajući u prvi plan kudikamo manje subverzivne zvukove jazza. Šteta što je rap mlad žanrovski pravac jer bi bilo genijalno usporediti kako su organi vlasti gledali na njegove subverzivne poruke prije recimo tridesetak godina.

Ipak, perjanica demokracije koja se krije iza troslovne kratice SAD, itekako je nagazila na rap kasnih osamdesetih i ranih devedesetih godina. Za razliku od Huskyja, koji vjerojatno kritizira probleme kojima se suočava ruski narod iz dana u dan unutar federacije, rap u Americi je bio glas potlačene crne manjine. I sami znate kako je sve to završilo. Proliveno je puno previše krvi što međusobno, što od strane organa reda u tim nasilnim danima za ceste LA-a i New Yorka. Što se pak Sovjetskog Saveza tiče oni su u maniri demagogije Lenjina pratile onu njegovu slavnu rečenicu po kojoj svaki umjetnik ima pravo na vlastito izražavanje, no komunisti ne smiju stajati prekriženih ruku i gledati kako se pred njima raspliće kaos. Naprotiv njihova je dužnost usmjeriti umjetnost i dovesti je do željena cilja. Prvo isključuje drugo, no postulati se tada nisu smjeli preispitivati. Uostalom, pogledajte već sada zastarjeli dokument prevedenog s ruskog jezika o razlozima zabrane zapadne glazbe u eteru Sovjetskog Saveza.

cenzura
Popis zabranjenih bendova u SSSR-u

Da se vratimo u današnjicu, iako ova vijest ne znači ništa posebno ni za mene ni za vas, jer njome nismo pogođeni, a i svaki malo snalažljiviji klinac iz Rusije vješto će zaobići svaki pokušaj cenzure, ovakve poruke jasno šalju poruku u kakvom vremenu živimo. Prije nas barem nisu bjelodano lagali već su decidirano znali što je najbolje za nas, i tako su se i ponašali. Danas, kada je privid tvoje najjače oružje, u Rusiji je rap OK, uz onaj veliki ALI. U toleranciji prema drugačijem nema ALI. Ili se tolerira ili ne. Ne moraju Putin i Putinovi rusi slušati njihov dekadentni rap. Ne može ih nitko ni natjerati da ne zabrane svojoj djeci konzumaciju takvog sadržaja. No ako su već spremni prihvatiti činjenicu da takva misao postoji, onda nek je izvole ostaviti na miru ili pak u potpunosti ugasiti.

13 Shares
Muziku podržava