Jučerašnji spektakl na trenutak je zasjenio druge globalne događaje, barem u ovom dijelu svijeta. Jedan od bitnijih koji je možda prošao “ispod radara” bio je predstojeći susret Vladimira Putina i Donalda Trumpa u Helsinkiju.

U 52. minuti utakmice Hrvatska – Francuska došlo je do prekida kada su na teren utrčale četiri osobe obučene u policijske uniforme. Zbunjujuću situaciju uskoro je rasvijetlila objava aktivističke grupe Pussy Riot koja je preuzela odgovornost za performans.

Pussy Riot je feministička aktivistička grupa koju mnogi znaju po punk performansu u moskovskoj katedrali 2012. godine. Da podsjetimo, riječ je o gerilskoj akciji pod nazivom “punk molitva” koju su aktivistice izvele uoči ruskih predsjedničkih izbora. Protestirale su protiv podrške pravoslavne Crkve ruskom predsjedniku Putinu, a nakon samog događaja organizatorice su osuđene na dvije godine zatvora. Usprkos kritikama i negativnom predstavljanju u ruskim medijima, aktivistice su dobile podršku brojnih zapadnih zemalja zbog oponiranja ruskoj politici i Putinu, ali i zbog zalaganja za građanska prava i feminističke borbe.

Jučerašnji performans bio je kritika ruske vlasti kao i institucije koja stoji iza organizacije Svjetskog nogometnog prvenstva zbog korupcije i ugrožavanja ljudskih prava, o čemu je izvijestio i  New Yorker. Odijevanjem u policijske uniforme podsjetili su na obljetnicu smrti ruskog pjesnika Dimitrija Prigova koji je u književnosti stvorio lik idealnog policajca. Izvedbu “Policajac ulazi u igru” objasnili su pjesnikovom razlikom između nebeskog i zemaljskog policajca: “Nebeski policajac štiti dijete dok spava, dok zemaljski policajac progoni političke zatvorenike i stavlja ljude u zatvor zbog ‘šeranja’ objava na društvenim mrežama.”

Nastupom su htjeli pozornost usmjeriti na rusku svakodnevicu izvan svjetala FIFA-inih reflektora u kojoj ljudi redovno završavaju u zatvoru zbog neslaganja s državnom politikom. Članice Pussy Riota kazale su da je FIFA podsjetnik na sve što bi “nebeski” policajac mogao činiti, a u čemu ga sprječava “zemaljski” policajac čije djelovanje uništava ideale na kojima bi svi sportovi, a osobito nogomet, trebali biti zasnovani.

228 Shares
Muziku podržava