Sveučilište New York provelo je novu studiju u kojoj su se kombinirale glazbene preferencije s psihopatskom naravi, odnosno uspoređivali su se glazbeni ukusi ispitanika s rezultatima testa osobnosti.

U ovom slučaju istraživanje se više baziralo na samim pjesmama, nego na žanrovima. I kao što to bude često slučaj u filmovima (primjer Hannibala Lectera), pravi psihopati zapravo ne slušaju klasičnu glazbu.

Istraživači su uzeli 200 volontera kojima su puštali 260 pjesama. Ispitanici su svi bili mladi i obrazovani, ali su dolazili iz različitih etničkih i ekonomskih grupacija. Istraživači su im dali da rješavaju Levenson Self-Report Psychopathy Scale, odnosno test osobnosti koji je osmišljen 1995. kako bi se pomoću njega mogla identificirati psihopatija.

Muziku podržava

Zaključak studije je taj da su oni s najvišim psihopatskim rezultatima bili veliki fanovi pjesama “No Diggity” Blackstreeta i Eminemove “Lose Yourself“.

S druge strane, najniži psihopatski rezultati povezani su s fanovima pjesama kao što su “My Sharona” The Knacka ili pjesme “Titanium” koju zajedno izvode David Guetta i Sia.

Iako je studija preliminarna te nije objavljena, napravljena je kako bi se početna otkrića mogla koristiti za kasnije puno veće studije kroz koje bi se moglo intervjuirati na tisuće dijagnosticiranih psihopata o njihovom glazbenom ukusu. Time bi se spriječilo da psihopati dođu do pozicije na kojoj mogu zlostavljati ostale, bilo fizički ili psihički.

Cilj cjelokupne studije bio je doći do rješenja za jednostavniji način identificiranja psihopata. “Ljepota ove ideje leži u tome da je možeš koristiti kao screening test bez pristanka, suradnje, a možda čak i znanja ljudi koji su u nju uključeni”, rekao je voditelj istraživanja Pascal Wallisch.

Također je nadodao kako su zapravo došli do ostalih pjesama koje bi mogle predvidjeti psihopate, međutim, ne žele ih otkriti kako ne bi narušili buduća istraživanja.

Muziku podržava