Prosvjed na Glastonburyu zbog poreza grupe U2

Muzika.hr
2069

Irski antiglobalisti pod imenom ‘Art Uncut‘ sukobili su se sa zaštitarima za vrijeme nastupa grupe U2 na Glastonburyu. Razlog? Plaćanje poreza Bona i ekipe.

Nakon što su prošle godine otkazali nastup zbog Bonove ozljede leđa, U2 su 24. lipnja napokon debitirali na Glastonburyu. Obilna kiša koja je pljuštala nije smetala posjetiteljima od kojih neki nisu došli samo na nastup.Posve neimpresioniran satnicom i glavnim zvijezdama večeri, Morrissey je britanskog premijera Davida Camerona nazvao glupanom, a zatim poručio da će otpjevati svoje što je brže moguće – jer ionako svi čekaju U2.

A kad su se Bono i ekipa popeli na pozornicu, u publici se pojavio ogroman, 6 metara visok balon na napuhavanje s natpisom ‘U pay tax 2?’.

Muziku podržava

Balon je bio dio prosvjeda irskih antiglobalista kojima se ne sviđa što U2 kao irski bend porez ne plaća u Irskoj. Nakon izmjene poreznog zakona 2006. godine, U2 je sve svoje poslovanje prebacio u Nizozemsku gdje se, primjerice, na prihode ostvarene od autorskih prava ne plaća gotovo nikakav porez.

Aktivisti smatraju da je to iznimno licemjerno s obzirom na stanje u kojem se nalazi Irska i humanitarnu angažiranost Bona diljem svijeta.

Plan prosvjednika bio je prebaciti balon do pozornice, no u tome ih je odmah na početku prve pjesme spriječilo desetak zaštitara koji su im ga oteli i zatim ispuhali. Nitko nije uhićen i nitko nije ozlijeđen u naguravanju.

Michael Eavis, pokretač Glastonburya, kaže da sporni transparent nije uklonjen zbog cenzure: “Zaštitari su procijenili da predstavlja potencijalnu opasnost i da će blokirati pogled posjetiteljima iza, stoga su odlučili maknuti ga.”

Muziku podržava