Prodaja albuma u Britaniji pala za gotovo 7 milijuna kopija

Muzika.hr
805

Prema upravo objavljenim podacima Britanske fonografske industrije (British Phonographic Industry, BPI), broj prodanih albuma na području Velike Britanije u prvoj polovici ove godine manji je za gotovo sedam milijuna kopija u odnosu na isti vremenski period prošle godine.

43.6 milijuna albuma prodano je tijekom prvih šest mjeseci ove godine, što je pad od 6.9 milijuna u odnosu na prošlu 2011. godinu, kada je taj broj iznosio 50.5 milijuna.

Prodaja albuma digitalnim putem i dalje raste – 17.3% u odnosu na isti period lani, dok je ukupna prodaja singlova porasla za 6%. Ukupno 93.6 milijuna singlova prodano je tijekom prve polovice 2012., dok je taj broj u istom periodu 2011. iznosio 88 milijuna.

Muziku podržava

Adelin “21” i dalje je najprodavaniji album godine do sada. U stopu ga redom slijede “Our Version Of Events” Emeli Sande te “Born To Die” Lane Del Rey.

Somebody That I Used To Know“, mega-hit Gotyea i Kimbre najprodavaniji je singl godine. Singl se do sada prodao u više od milijun kopija. Redom ga slijede “Call Me Maybe” Carly Rae Jespen i “Titanium” Davida Guette i Sie.

“Za nama je još jedan period u kojem smo zabilježili solidan porast digitalne prodaje kako albuma tako i singlova. Prodaja albuma postupno se smanjuje godinu za godinom. No važno je upamtiti da se taj pad ne odnosi na sve veću važnost glazbenih streaming i pretplatničkih servisa” izjavio je čelnik Britanske fonografske industrije Geoff Taylor.

Taylor je također rekao da druga polovica 2012. izgleda ‘obećavajuće’ jer se tada očekuju novi albumi Mumford & Sons, Robbiea Williamsa, The Killers, The Vaccines, Musea te Plan B-a.

Porast prodaje albuma digitalnim putem za 17.3% još nije dostatna da zarada glazbenika i diskografa bude na zadovoljavajućoj razini.

Muziku podržava