Danas će, s početkom u 16 sati, krenuti sedamnaesta povorka ponosa poznatija kao Zagreb Pride, godišnji hod za prava LGBTQ osoba i hod za sve one koji ih podržavaju ili se pak tako osjećaju. Kao izvanjski promatrač te manifestacije, još tamo iz ranih, dječjih dana kada je Pride na ceste izvlačio kordone policijskih snaga, nikada nisam imao prilike, a kasnije ni želje ući u jedan meni posve nepoznat svijet obojan svim nijansama duginih boja. Ipak, po tko zna koji put, najboljim ambasadorima ideja pokazali su se upravo glazbenici, a njihova mala i sverastuća scena koja se poistovjećuje s gore navedenim idejama kroz godine je stvorila respektabilan roster bendova koji ponosno nose svoje “zastave”. Danas, pred start povorke govorimo malo o njima i o njihovoj ulozi na glazbenoj sceni.

Naravno, o ovome je malčice škakljivo govoriti. Neki bendovi ne žele niti prihvaćaju etikete, neki pak to čine, ali se ne žele putem svojeg aktivizma eksponirati, a oni treći pak to čine bez zadrške. Glazbena scena o kojoj govorimo je očekivano – mala, no kao promatrači muzičkih fenomena ne možemo ne primijetiti kako neki od tih bendova rade jako dobar posao.

Po mojem mišljenju prvi i uvjerljivo najuspješniji od bendova koji su javno dali neprikosnovenu podršku i vidljivost LGBT zajednici je zagrebački Žen. Zvuk njihovog šarenog zvuka isprepletenog utjecajima poput post-rocka uspio je otputovati debelo van granice Lijepe Naše, pa su cure odradile neke svirke na debelom istoku Europe, a ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da je jedan od relevantnijih glazbenih kritičara našeg doba, Anthony Fantano, na svojoj web stranici pohvalio Žen i njihov album “Jantar”. Pohvalama se priključio i Kevin Cole s velikog KEXP radija. Cure iza sebe imaju tri studijska albuma i svakako su perjanice mikro-glazbene scene o kojoj pišemo. Bravo Žen!

Muziku podržava

Druga, jedna u potpunosti drugačija vrsta “institucije” je također zagrebački Le Zbor. One će danas, točnije vjerojatno u trenucima dok čitate ovaj tekst, pjevati na okupljanju povorke Zagreb Pride pred Mimarom, i po dolasku iste na svoju posljednju stanicu – Ribnjak. Tko su Le Zbor? Glazbeni kolektiv, prvi lezbijsko-feministički zbor u regiji, satkan od velikog broja članica koje svojim zborskim izvedbama prikladnih pjesama, stvaraju jednu posve novu fuziju. Zborove smo najčešće poistovjećivali s crkvenim, školskim ili pak tradicionalnim krugovima, a nagli zaokret cura iz Le Zbora prepoznat je debelo van matičnih im glazbenih krugova. Pala je pjesma s Mrletom iz LET 3, također nastupi van Lijepe Naše, a potpunu implementaciju nekih tradicionalnih motiva u LGBTQ borbu vidimo na njihovom albumu “Hrvatske Budnice”.

Treći, potpunosti drugačiji od gore navedenih su U pol’ 9 kod Sabe. Njihov zvuk je pak kombinacija pop glazbe i cabaret utjecaja, sanjiva nostalgija šetnje zagrebačkim ulicama. Tekstovi satkani od strane ruke Ane i Martine, ukomponirani u instrumentale poput saksofona, harmonike ili ukulelea, u opuštenom tonu govore o ozbiljnim stvarima, a veseli i činjenica kako su svoj prošlogodišnji studijski album “Stoj na Glavi” izbacili za Aquarius Records. Potpuno mala i nezavisna scena ima svoje malo mjesto pod suncem kod velikog domaćeg izdavača. Uhvati i njih danas na Prideu negdje u povorci ili na Ribnjaku poslije šetnje.

Što je s ostalima? Naravno ovaj tris ne predstavlja sveobuhvatnu sliku male, ali jake scene. Mnogi će danas podržati ili pak biti na samom Prideu, i ne samo tamo, jer ne smijemo zaboraviti kako se za ideale bori cijele godine. Vjerojatno ćemo izostaviti mnoge ako krenemo u nabrajanje svih onih koji su na ovaj ili onaj način, što gestom, što svirkom oplemenili taj „mali dio svemira“. Tu su i razni kolektivi poput DJ cura iz ZbeLeTrona ili pak queer umjetnika koji se kriju iza već poznatog imena House of Flamingos. Svi oni na ovaj ili onaj način pokazuju, što god neki o tome mislili ili pak htjeli misliti, da je umjetnost najbolja forma izražavanja drugačijeg. Neki od navedenih to čine performansom, neki svirkom, a neki pak razbijaju predrasude i zborski pjevaju. Ono najbitnije, redovi im nisu zbijeni već daju dojam otvorenosti naspram onih koji imaju volje upoznati nešto novo. Možete to učiniti već danas na povorci. Ako pak ne možete šetati, navečer i after-party u Boogaloo. Nadam se da su problemi s kojima su se dotični do sad suočavali debelo iza nas.

389 Shares
Muziku podržava