Priča o malom engleskom riđem tetoviranom čupavcu s naočalama koji je pokorio svjetske top ljestvice jedna je od zanimljivijih u trenutnom svijetu mainstream glazbe gdje uglavnom dominiraju glazbenici koji svi više-manje izgledaju i zvuče isto.

Ed Sheeran nije visok, mišićav, zgodan ili ljepuškast, nije bio dio nekog boybanda ili talent showa te je kao takav ‘anomalija’ u današnjem svijetu mainstream glazbe – obični ‘boy next door’. Kako je došlo do njegove popularnosti? Puno mukotrpnog i krvavog rada i mrvu sreće. Kao prvo, Sheeran vrlo vješto pretapa kantautorski akustični folk i rock s dance ritmovima, rapom i pop melodijama.

Muziku podržava

Njegov najnoviji album “Divide” nedavno je osvojio Grammy za najbolji vokalni pop album te je potukao rekord na Spotifyu s 57 milijuna preslušavanja prvog dana, a do kraja godine je prešao brojku od milijardu streamova. Teško je naći povijesno usporedive podatke, no to da jedan izvođač u jednom tjednu ima čak 9 od 10 najprodavanijih pjesama na top listama – nije imao nitko. Nikada. Osim Eda. The Beatles su u doba najveće popularnosti imali pet od deset, 50 Cent četiri i The Bee Gees tri. No manje je poznata činjenica da je Sheeran, osim za sebe, napisao pop klasike i za neke druge zvijezde, a na nekima je, osim kao autor, gostovao i vokalno. Najpoznatija je definitivno “Love Yourself” Justina Biebera, a pisao je još za Rudimental, Major Lazer, Jesse Ware, One Direction, The Weeknd i Hillary Duff. Dosta dobro za čovjeka koji nema jedan bubnjić te ograničen sluh na jednome uhu. Ah da, lik ima tek 27 godina!

Kao klinac na istoku Engleske, u Suffolku, Sheeran je furao ogromne naočale i puno mucao što je rezultiralo čestim ruganjem od strane njegovih školskih kolega. Uz to mu je bježalo lijevo oko zbog operacije koja je pošla po zlu. Sve u svemu, nije mu baš bilo lako pa je utjehu pronašao u glazbi. Gitaru je počeo svirati jako rano, a kao prijelomni trenutak u njegovoj biografiji često se ističe Eminemov legendarni album “Marshall Matters”.

Fasciniran Eminemovom mogućnošću brzog repanja, Sheeran je album s 10 godina naučio napamet te je, navodno, uz taj album prestao mucati. Utjecaji repa, koje toliko često spominje, itekako se mogu čuti u njegovim pjesmama jer Sheeran, osim odličnog glasa, ima sjajan smisao za flow i metriku. Osamnaest godina kasnije, Sheeran je gostovao na novom Eminemovom albumu na pjesmi “River” koja je, pogađate, pokorila ljestvice.

No put do gostovanja na albumu svojeg idola nije bio baš lagan. Već sa 16 godina Sheeran je shvatio da je glazba ono što žarko želi. Ispisao se iz škole te je odselio u London ganjajući karijeru. Uvijek se sjetim njegovog gostovanja u jednom talk showu gdje su pustili snimke mlađeg Sheerana kako pjeva – to je zvučalo grozno. No čovjek je ustrajao – svirao je po barovima diljem Engleske te bi odsvirao preko 12 gigova tjedno. U periodu od 2008. do 2010. bio je uglavnom bez svojeg stana te bi spavao gdje bi stigao – po parkovima, na vlakovima u podzemnoj, na kaučima i podovima dobrih duša koje bi ga pustile u svoj stan. Kaže da je u jednom trenutku spavao i u tunelu ispred Buckinghamske palače, da bi šest godina poslije za kraljičin jubilej ispred nje odsvirao koncert za tisuće ljudi.

Iako više nema smartphone jer “si to može priuštiti”, uvijek je bio jedan od onih glazbenika koji su na izuzetno pametan način iskorištavati sav potencijal digitalnih kanala. Tijekom svojih početaka, na YouTube bi redovito stavljao sadržaj te je i prije izlaska prvog albuma već stekao određeni broj vjernih pratitelja. Nevjerojatan uspjeh pjesme “Shape of You” koja se do ovog trenutka vjerojatno pustila u svakom kutku ove planete može zahvaliti genijalnoj kampanji na društvenim mrežama. Sve je započelo s Twitter videom koji je najavio dolazak nove glazbe. Zatim, putem Instagrama, publika je dobila mali uvid u par taktova. Ali kada je Ed Sheeran odlučio fanovima predstaviti najnoviju pjesmu, okrenuo se Snapchatu. Kroz augumented reality tehnologiju, putem jednog od filtera korisnici su mogli staviti sunčane naočale, okružiti sebe svjetlima te prvi poslušati isječak Sheeranove pjesme “Shape of You” koja je bila neobjavljena. Iako nigdje nije pisalo tko je izvođač, ljudima je pjesma zapela za uho, a mnogi su prepoznali njegov glas. Nije trebalo dugo da se napravi hype koji je pjesmu katapultirao na prvo mjesto svih mogućih top lista.

No vratimo se na trenutke kada je bio napola beskućnik. Nakon više od 300 odsviranih koncerata 2009. godine, Sheeran je shvatio da to nije dovoljno te je zaključio da mora otići u LA kako bi uspio. Bez ikakvih razrađenih planova otputio se u Los Angeles iz čega je proizašla vjerojatno najluđa priča njegove karijere je iz tog perioda.

Naime, dok je pokušavao preživjeti u Los Angelesu, svoje je pjesme slao svima i svakome. Svidio se Jamieju Foxxu, tada voditelju jedne radijske emisije koji ga je pozvao u eter. Tamo je odsvirao jedan set za tristotinjak ljudi te je odmah pobrao ovacije. Nakon što mu je Sheeran ispričao svoju priču, Foxx ga je pozvao kod sebe doma. Kako je Foxx kod kuće imao vlastiti studio, Sheeran je kod njega boravio punih šest tjedana nakon čega je uslijedio ugovor s Atlantic Records i album “+” koji je prodao drugi najprodavaniji debi album te godine te je od Sheerana napravio zvijezdu u usponu. Bez bezuvjetne podrške Jamieja Foxxa, Sheeranov uspjeh bi definitivno bio pod upitnikom.

Zatim je uslijedilo gostovanje u filmu “Hobbit” i album “X”. Od svog prvog albuma Ed Sheeran vrtoglavo raste i u regiji je uvjerljivi predvodnik na svim listama, kako za najstreamanijeg izvođača tako i za pjesmu. Zanimljivo je da je od samih početaka Ed Sheeran napravio plan od 15 albuma kojeg se drži i sad. Nakon što je izdao 5 EP-ja, krenuo je s izdavanjem albuma u seriji matematičkih znakova “+”, “x” i “divide”. U istoj seriji planira napraviti još dva albuma, a već je najavio album koji bi trebao biti samo akustične naravi. Nakon toga slijedi još pet albuma u nekoj drugoj seriji. Dosta impresivno uzmemo li u obzir da je ovaj plan osmislio s 13 godina.

Ed Sheeran je živući primjer one poznate izreke – što više vježbam, to više sreće imam.

Autor teksta gostovao je u Katedri za plastičnu kirurgiju na Yammat.fm, emisija emitirana 20. veljače 2018. posvećena je Edu Sheeranu.

86 Shares
Muziku podržava