Prepustili smo se playlisti Gina iz Kultur Shocka

Muzika.hr
2868

Bio sam prisutan za vrijeme jednog dugog i mukotrpnog snimanja kad je jedan mladi sarajevski muzičar pitao svog producenta, legendarnog Fadila Redžića (basistu Indexa): “Fadile, koja se vama lično muzika najvise sviđa?”

A Fadil otpuhne, pa poslije dugog prijekornog pogleda reče: “Apsolutna
tišina”, pa kad mene pitaju koju muziku slušam za svoju dušu, uvijek se
sjetim Fadilove mudrosti.

S ovom anegdotom, predstavljamo vam naše iduće Sluške koje je složio Gino Srđan Yevdjevich, frontmen benda Kultur Shock. Bend koji postoji od 1996. godine i uspješno kombinira punk, rock i metal žanrove s elementima balkanske narodne glazbe, a sastavljen od ekipe iz Bosne, Bugarske i SAD-a, sa sjedištem u Seattlu.

Muziku podržava

Prije dvije godine izdali su svoj deveti album, a hrvatska ih publika ovo ljeto ima priliku poslušati već večeras u sklopu 14.Tabor Film Festivala. Nakon toga slijedi ljetna europska turneja u koju je uvršeno još nekolilko domaćih nastupa: 15.7. Backyard festival u Donjem Miholjcu, 17.7. mEtno festival u Makarskoj, 19.7. VivaLaPola festival u Puli, te 4.8. u Zadru.

“Obično u šali kažem ‘Ja mrzim muziku!’ Naravno, istina je drugačija, ali je rezultat isti. Rijetko slušam muziku. Ne zbog toga što ne volim (!?!), nego upravo suprotno. Slušanje muzike za vrijeme razgovora, dok pijemo kafu, ili kad god radimo druge stvari, a muzikom se služimo onako da nam je u backgroundu kao sound design, po mom je mišljenju
izraz nepoštovanja
. Nepoštovanja i prema muzici, a i razgovoru, ili osobi s kojom razgovaram. Niti jedan od ova dva entiteta (osoba ili muzika) to ne zaslužuje. Zato, kad mi neko kaže: ‘Hajd pusti nam neku muziku onako da nam svira dok pričamo!’ ili ‘Hajd, smanji malo tu muziku, da možemo pričat!’, iskreno mu kažem neka se odluči – ili muzika ili priča.

Rijetki trenuci u kojim imam vremena da se posvetim slušanju muzike, s dužnim poštovanjem koje ona zaslužuje, su većinom u autu i avionu. Tada zatvorim oči i prepustim se.

Muziku podržava