Preminuo ritam gitarist Elvisa Presleya, John Wilkinson

Muzika.hr
1129

John Wilkinson (r. Washington, 1945.) svirač ritam gitare u pratećem bendu Elvisa Presleya TCB Band, preminuo je u svom domu u Springfieldu u petak 11. siječnja nakon duge borbe s rakom.

Wilkinson je počeo svirati gitaru još kao dijete, a ‘kralja rock&rolla’ po prvi puta je vidio uživo u mjestu svog odrastanja, gdje je svirao kao ‘predgrupa’ za Hanka Snowa. Nakon nastupa u garderobi mu je rekao da nije mogao svirati gitaru ‘tako dobro’ te ga pozvao da posluša nekoliko njegovih vlastitih uradaka. Presley je bio oduševljen i rekao mu da će se još vidjeti.Dok je bio u srednjoj školi, Wilkinson je osnovao bend The Coachmen koji je izvodio pjesme čiji je zvuk pomalo naginjao countryu koji se mogao često čuti u Springfieldu. 1964. godine, nakon završetka studija, Wilkinson se preselio u Los Angeles gdje je osnovao bend s kojim je svirao u klubovima.

Do sredine 1968. reputacija mu je narasla, a Presley ga je pozvao na audiciju za svoj prateći bend u vrijeme kada se planirao vratiti nastupima uživo. Audicija je prošla dobro, a Wilkinson je postao član kolektiva koji je ubrzo prerastao u grupu profesionalnih glazbenika, TCB Band.

Muziku podržava

Tijekom sljedećih devet godina, s Kraljem je izveo više od 1.200 nastupa, uključujući i posljednji koncert iz 26. lipnja 1977.

Također se bavio solo karijerom te je objavio nekoliko singlova. Nakon Presleyeve smrti 16. kolovoza 1977. osnovao je bend Justice nakon čijega se raspada na neko vrijeme povukao iz glazbenog svijeta te zaposlio u industriji.

Povremene solo nastupe uživo tijekom kojih je uz vlastite svirao i uratke koje je izvodio s Presleyem, smanjio je nakon što je 1989. godine doživio moždani udar koji mu je paralizirao cijelu lijevu stranu tijela.

Inače, TCB je skraćenica Taking Care of Business, mota kojeg je Presley prisvojio ranih ’70-ih godina.

Muziku podržava