Preminuo producent i kompozitor The Shangri-Las, George “Shadow” Morton

530

George “Shadow” Morton, utjecajni američki producent i kompozitor, najviše poznat po svom radu s američkom ’60s girl grupom The Shangri-Las, preminuo je u Laguna Beachu (Kalifornija) u četvrtak 14. veljače nakon duge borbe s rakom.

Pravim imenom George Francis Morton i rođen u Richmondu 3. rujna 1940. godine, svoju je glazbenu karijeru počeo u njujorškom predgrađu Hicksville (Long Island), gdje je oformio doo-wop grupu, Marquees, u školi.Ubrzo se sprijateljio s pjevačicom Ellie Greenwich čijim je kompozitorima, legendarnom autorskom tandemu Jerryu Lieberu i Mikeu Stolleru, predstavio demo verziju svoje pjesme “Remember (Walking In The Sand)” koji su nakon što im se ona svidjela poslali ga u studio da je snimi, i The Shangri-Las bile su rođene.

Bilo je to njegovo prvo kompozitorsko iskustvo, jer do tada još nije znao svirati instrument ili čitati glazbu. Pjesma je kasnije dosegnula 5. mjesto Billboardove Hot 100 ljestvice nakon čijega uspjeha je postao glavni producent u Lieberovoj i Stollerovoj diskografskoj kući Red Bird Records te radio na drugim uspješnicama The Shangri-Lasa, uključujući “I Can Never Go Home Anywhere” i njihovu najpoznatiju pjesmu “Leader Of The Pack” koju je napisao skupa s Greenwich i njezinim kompozitorskim partnerom (kasnije suprugom) Jeffom Barryem.

Muziku podržava

Pjesma je krajem 1964. godine osvojila sam vrh Billboardove Hot 100 ljestvice.

Nakon kolapsa Red Bird Recordsa bavio se produkcijom uradaka izvođača kao što su Janis Ian (“Society Child”), Vanilla Fudge, Iron Butterfly (“In-A-Gadda-Da-Vida”) i The New York Dolls (“Too Much Too Soon”).

Muziku podržava