Preminuo originalni basist Fleetwood Maca, Bob Brunning

Muzika.hr
748

Bob Brunning (rođen Robert Brunning, 29. lipnja 1943., Bournemouth) – originalni basist legendarne britansko-američke grupe Fleetwood Mac preminuo je u svom domu u Londonu uslijed srčanog udara 18. listopada.

Brunning je svoju glazbenu karijeru počeo sredinom ’60-ih u bendu naziva Five’s Company da bi kasnije bio pozvan od strane Petera Greena da skupa oforme novi bend – Fleetwood Mac, nakon što je on napustio Bluesbreakerse Johna Mayalla u kojima je svirao gitaru.

Mick Fleetwood (bubnjevi) i Jeremy Spencer (slide gitara) odmah su prihvatili Greenov poziv, dok se John McVie (bas gitara) dvoumio oko toga i radije ostao svirati u Bluesbreakersima, a Brunning uskočio samo privremeno nadajući se da bi se McVie mogao predomisliti. McVie se predomislio nekoliko tjedana kasnije, a Brunning napustio bend.

Muziku podržava

Brunning je svoj doprinos dao na istoimenom albumu prvijencu benda iz 1968. godine, u pjesmi “Long Grey Mare“.

Nakon odlaska iz Fleetwood Maca pridružio se glazbeno sličnom bendu Savoy Brown (gdje je zamijenio originalnog basista Raya Chappella), a kasnije i bendovima The Brunning-Sunflower Blues Band (gdje je svirao skupa s bivšim pijanistom Savoy Browna, Bobom Hallom), Tramp (uz Fleetwooda među ostalima također svirao s gitaristom i vokalistom Fleetwood Maca, Dannyem Kirwinom) te The DeLuxe Blues Band u kojem je ostao sve do svoje smrti.

Također je svirao i s izvođačima kao što su J.B. Hutto, Johnny Mars, Whisperin’ Smith, Jimmy Rodgers, Lightnin’ Slim, Chuck Berry, Memphis Slim, Jimmy Witherspoon te Charlie Musselwhite.

Autor je mnogih knjiga uključujući i “Behind The Masks”, “Fleetwood Mac: The First 30 Years” te “The Fleetwood Mac Story: Rumours And Lies” o Fleetwood Macu.

Muziku podržava