U gradiću Warren, u američkoj saveznoj državi Connecticut, u 87. godini života u noći s petka 13. na subotu 14. travnja preminuo je Miloš Forman, kultni redatelj koji je obilježio čehoslovačku, američku i svjetsku kinematografiju. U svojim je djelima Forman često koristio renomirane muzičare i skladatelje – jedno od njegovih najznačajnijih djela je “Amadeus” iz 1985., romansirana priča o Mozartu i njegovom konkurentu Salieriju.

Rođen 1932. u Časlavu na području današnje Češke, Forman je tijekom Drugog svjetskog rata iskusio nedaće na najgori mogući način, ostavši bez svojih najbližih. Tek je poslije doznao da mu je otac (koji je židovskog porijekla) uspio preživjeti Holokaust. Tijekom svoje filmske karijere u Čehoslovačkoj, Forman je sudjelovao u izgradnji zavidne reputacije čehoslovačke kinematografije.

Prvi Formanov veliki uspjeh bio je čehoslovački film “Ljubav jedne plavuše” iz 1965., koji je bio nominiran za Oscara za najbolji strani film. Kuriozitet je da je producent filma Doro Vlado Hreljanović, koji je bio producent i jedan od redatelja hrvatskog dugometražnog crtanog filma “Čudesna šuma”.

Muziku podržava

Forman 1968. godine dobiva priznanja za film “Gori, moja gospođice” (snimljen 1967., ponegdje se prevodi kao “Vatrogasni bal” i to je prvo Formanov film u boji). U njegovim se biografijama taj film često navodi kao točka promjene jer je zbog nedaća koje su pratile taj film Forman odlučio emigrirati u Sjedinjene Američke Države. Slijed događaja u njegovoj domovini (sovjetska invazija na Čehoslovačku) uvjetovao je da je navedeno djelo (inače čehoslovački kandidat za Oscara) bilo zabranjeno u njegovoj domovini do 1989.

Prvi veliki film koji Forman snima u SAD je “Let iznad kukavičjeg gnijezda” 1975. s Jackom Nicholsonom u glavnoj ulozi i producentom Saulom Zaentzom, koji je prije toga bio poslovno povezan s grupom Creedence Clearwater Revival. O samom filmu se i nema što reći, osim da je konstantno na spiskovima “50/100/200/1000 filmova koje morate pogledati”. Zapravo, ima. Česti suradnik Rolling Stonesa, Phila Spectora i Neila Younga (između ostalih), autor glazbe Jack Nitzsche nominiran je za Oscara i Grammy za najbolju filmsku glazbu.

Formanov sljedeći projekt bila je ekranizacija antiratnog mjuzikla “Kosa”, koji je opet zaradio kultni status. Njegov naredni film “Ragtime” iz 1981. značajan je i po autoru glazbe Randyju Newmanu (dugo zapostavljenom autoru fantastičnih, satiričnih pjesama) koji je za svoj rad bio nominiran za Oscara. Veze Formana i muzike ovime ne završavaju – “Amadeus” je opet veliki hit, manje na kinoblagajnama (iako ni to nije zanemarivo), ali više unutar filmske struke.

Iako je određen uspjeh imao i s filmom “Narod protiv Larryja Flinta” (zaradio nominaciju za Oscara, u jednoj od uloga se pojavljuje Courtney Love), film naslovljen prema pjesmi grupe R.E.M. “Man on the Moon” (biografski film o komičaru Andyju Kaufmanu s Jimom Carreyem u glavnoj ulozi i prema mnogima, ulozi života) Formanu je očito emocionalno bliži jer je svoja dva najmlađa sina nazvao James i Andrew, po Kaufmanu i Carreyu. Za ovaj film grupa R.E.M. snimila je posve novu pjesmu “The Great Beyond”, najviše ikad plasiran singl ove grupe na britanskoj top listi (!?).

Forman će, osim po svom golemom vrhunskom opusu, biti upamćen kao osoba koja je i druge nadahnjivala da budu vrhunski.

70 Shares
Muziku podržava