Jučer je u 61. godini života svijet napustio Mark E. Smith, jedna od ikoni britanske glazbe. Njegov rad u sastavu The Fall zauvijek je obilježio post-punk žanr, a Markova osobnost i cjelokupna pojava stvorila su od ovog ponosnog mancuniana ikonu.

Zdrastveni problemi nisu bili novost za Smitha, već prošle godine bend je prekinuo američku turneju kako bi se Smith oporavio od, kako su iz menadžmenta rekli, “bizarnih zdrastvenih problema”. Od pomoći njegovu stanju nije bila i sklonost alkoholu.

The Fall u svojoj diskografiji broji nekoliko desetaka studijskih izdanja na kojima se izredao veliki broj glazbenika, a jedina prava konstanta sastava upravo je bio Smith. Važnost njihova rada od samih početaka prepoznao je i pokojni John Peel, a upravo je the Fall najviše puta gostovao na njegovim “Peel Session” na BBC Radio One.
 

Muziku podržava

Zanimljivo je i to da je The Fall gostovao u Hrvatskoj nekoliko puta, a jedna od antologijskih priča prvog izdanja Terraneo Festivala tiče se upravo njega. Naime Smith je u vidno alkoholiziranom stanju  bauljao po hodnicima hotela, a spremačica je pomislila kako se radi o beskućniku te ga izbacila iz zgrade.

Vodili se njegovom glazbom ili pak ekscentričnom personom, jedno je sigurno. Mark E. Smith ostavio je duboki trag na popularnu glazbu. Čak je surađivao i s The Gorillaz na “Glitter Freeze”! O njegovu radu će se tek početi pisati, a tada će vjerojatno na vidjelo izaći još puno detalja iz njegovog bogatog života. Počivao u miru.

Muziku podržava