Preminuo Jimmy Bain iz grupe Dio, jedan od najuglednijih svjetskih bas gitarista

2450

Škotski bas gitarist James Stewart ‘Jimmy’ Bain preminuo je u nedjelju u 68. godini života.

Navodno je preminuo od posljedica napada crnog medvjeda u vrijeme svog godišnjeg odmora u američkoj saveznoj državi Utah.Listi bendova u kojima je tijekom svoje više od 40 godina duge karijere Bain svirao, kao i sviračkim umijećem i kreativnošću, može se pohvaliti rijetko koji glazbenik.

Naime, Bain je s grupom Rainbow snimio epski album “Rising” (1976.), surađivao s Thin Lizzy na “Black Rose: A Rock Legend” (1979.), te s dva britanska velikana, Philom Lynottom, na njegovim solo albumima “Solo in Soho” (1980.) i “The Philip Lynott Album” (1982.), i s Garyem Mooreom na “Dirty Fingers” (1983.).

Muziku podržava

S gitaristom Thin Lizzya, Brianom Robertsonom, krajem sedamdesetih osnovao je sastav Wild Horses i objavio dva albuma, “Wild Horses” (1980.) i “Stand Your Ground” (1981.).

Najzapaženiji, najdojmljiviji i najuspješniji mu je bio period u grupi Dio, u kojoj se priključio Ronaldu Jamesu Padavoni, te sudjelovao na snimanju sedam studijskih albuma, među koje spadaju i klasici heavy metala kao što su “Holy Diver” (1983.), “The Last in Line” (1984.) i “Dream Evil” (1987.).

Od 2013. godine svirao u bendu Last In Line s Vivanom Campbellom, Vinnyem Appiceom, Claudeom Schnellom i Andrewom Freemanom, koji je uz autorske, svirao i pjesme grupe Dio iz početnog perioda tog velikog heavy metal benda.

In Memoriam

Muziku podržava