Preminuo Isaac Hayes

Stjepan Vrečko
3624

Američki soul i funk glazbenik Isaac Hayes preminuo je jučer, 10. kolovoza, u 65. godini života, a uzrok smrti nije poznat.

Legenda funka i soula najveću je svjetsku slavu stekao kultnom pjesmom “Theme from Shaft” za koju je 1971. dobio i Oscara.Još od ranih 1960-ih, Hayes je postao jedan od vodećih glazbenika izdavačke kuće Stax. Upravo je za nju snimio album “Hot Buttered Soul”, koji se smatra vrhuncem soul žanra. Dvije godine kasnije skladao je glazbu za legendarni ‘blaxploitation’ film “Shaft”. Naslovna tema postala je jednom od najprepoznatljivijih u povijesti filmske glazbe.

Od 1970-ih nastupa i u brojnim filmovima: njegova najpoznatija uloga je uloga Vojvode, vođe zatvorenika u kultnom SF-filmu “Bijeg iz New Yorka”.

Muziku podržava

Mlađoj publici, Isaac Hayes poznatiji je iz serije “South Park” u kojoj je posudio glas Kuharu, no taj je angažman neslavno završio kada je Hayes, kao deklarirani scijentolog, otkazao suradnju tvrdeći kako sporna epizoda posvećena Tomu Cruiseu vrijeđa njegove vjerske osjećaje.

In Memoriam

Muziku podržava