Preminuo Ibrahim Ferrer

2886

Legendarni kubanski pjevač Ibrahim Ferrer i član Buena Vista Social Cluba preminuo je u 78. godini u bolnici u Havani. Nakon što je nedavno završio jednomjesečnu turneju po Europi, Ibrahim je zaprimljen u havansku bolnicu zbog problema s probavnim sustavom. Ibrahim Ferrer postao je iznimno popularan i cijenjen u Hrvatskoj nakon prošlogodišnjeg koncerta u Zagrebu, kada je raspametio sve prisutne.

Ibrahim Ferrer rođen je u gradu Santiagu 1927. godine, a karijeru je počeo već kao četrnaestogodišnjak. U 50-tim godinama prošlog stoljeća vodio je orkestar Pacho Alonsa u Havani, te u orkestru ostaje idućih dvadesetak godina, nakon čega je do početka 80-tih bio izvan glazbe glancajući cipele na ulici i preživljavajući s malom mjesečnom mirovinom. Iako majstor bolero stila, Ferrerova karijera dugo je bila u mraku, sve dok ga legendarni američki gitarist Ry Cooder nije angažirao u legendarni kubanski Buena Vista Social Club.

Tek album prvijenac iz 1997. godine priskrbio mu je međunarodni ugled i pravi povratak glazbi, kada je već bio u 70-tim, što ga je odvelo na brojne turneje širom svijeta. Ferrer je osvojio Grammy (album “Buena Vista Social Club Presents Ibrahim Ferrer”) za debitanta godine na prvim održanim Grammy Latin Awards 2000. godine, iako je tada imao 72 godine. Redatelj Wim Wenders je 1999. na filmu ovjekovječio lik i djelo Ry Coodera u radu s grupom veteran Kubanske glazbe. Dva Grammyja osvojio je i za posljednji album “Buenos Hermanos” iz 2003. godine.

Muziku podržava

Sprovod simpatičnog glazbenika bit će održan u ponedjeljak 8. kolovoza. O razvoju događaja nakon povratka s turneje njegov menadžer Daniel Florestan je rekao: “Ibrahim je odvezen u bolnicu nakon što se vratio s turneje kad mu se stanje pogoršalo. Preminuo je od višestrukog otkazivanja organa.”

Vijest o smrti AFP novinskoj agenciji prenijela je njegova supruga Caridad Diaz: “Bio je vrijedna osoba, kojoj se treba diviti, ne samo kao glazbeniku već i kao ocu i suprugu”. Dva druga vodeća člana Buena Vista Social Cluba, pijanist Ruben Gonzalez i gitarist Compay Segundo, preminula su 2003. godine.

Ibrahim Ferrer počivao u miru.

Muziku podržava