Preminuo gitarist Buena Vista Social Cluba

Muzika.hr
784

Manuel Galban, gitarist kubanske grupe Buena Vista Social Club i kvarteta Los Zafiros, preminuo je 7. srpnja u Havani u 81. godini.

Kubanska televizija priopćila je kako njegova smrt predstavlja veliki gubitak, ne samo za kubansku glazbu, već i za kubansku kulturu općenito.Rođen je 14. siječnja na jugu Kube, a u glavni grad Havanu došao je 1956. gdje je od 1962. do 1972. vodio kvartet Los Zafiros u kojem je bio praktički nezamjenjiv. 1974. osnovao je grupu Batey s kojima je na turneji proveo pune 23 godine. 1998. pridružio se grupi Vieja Trova Santiaguera, a u međuvremenu ga je pozvao Ry Cooder za projekt Buena Vista Social Club.

Nakon velikog uspjeha grupe i istoimenog filma redatelja Wima Wendersa, Galban je nastavio surađivati s Cooderom pa su 2001. snimili Grammyem nagrađen album “Mambo Sinuendo“.

“Osjetili smo da postoji taj neki zvuk koji još nismo istražili, zvuk električne gitare s Kube koji je sposoban jednostavno i jedinstveno dočarati atmosferu ’50-ih” rekao je Cooder o snimanju albuma.

Muziku podržava