Preminuo bubnjar Buffalo Springfielda

Stjepan Vrečko
1495

Dewey Martin, bubnjar legendarne pionirske rock ‘n’ roll grupe Buffalo Springfield, preminuo je 31. siječnja u svome domu u Los Angelesu u 68. godini života. Uzrok smrti nije poznat.

Pravim imenom Walter Milton Dwayne Midkiff svjetsku je popularnost stekao s grupom Buffalo Springfield, no prije nego se 1966. pridružio Neilu Youngu, Stephenu Stillsu, Richieu Furayu i Bruceu Palmeru, nastupao je s Patsy Cline, Royom Orbisonom i The Everly Brothers.

Za kratko i turbulentno vrijeme koliko je grupa postojala (razišli su se 1968.) odsvirao je bubnjeve na gotovo svim pjesmama s tri studijska albuma (“Bluebird”, “Mr. Soul”, “Rock ‘N’ Roll Woman”…), a znao je i zapjevati: na ranim nastupima pjevao je “In the Midnight Hour” Wilsona Picketta, a kasnije “Good Time Boy” s albuma “Buffalo Springfield Again” iz 1967. godine.

Muziku podržava

Razlaskom grupe pokušao je zadržati slavno ime, pa nastaviti s novim članovima kao New Buffalo Springfield, no sudskom su ga tužbom u naumu spriječili Young i Stills.

Oformio je grupu New Buffalo i neslavno propao krajem 1969. Povukao se iz svijeta glazbe, radio kao auto-mehaničar. no sredinom osamdesetih godina prošloga stoljeća s nekadašnjim kolegom, basistom Bruceom Palmerom, osniva Buffalo Springfield Revisited, te izvode stare, svima poznate hitove.

Početkom 1990-tih zaključuje i tu priču, a 1997. Buffalo Springfield uvedeni su u Kuću slavnih Rock and Rolla.

In Memoriam

Muziku podržava