Preminuo basist Buena Vista Social Cluba

Stjepan Vrečko
1761

Orlando ‘Cachaito’ Lopez (77), basist legendarne kubanske skupine Buena Vista Social Cluba, preminuo je 9. veljače u Havani od komplikacija nakon operacije prostate.

Lopez je bio ‘duša’ Buena Viste, potekao je iz obitelji poznatih glazbenika (njih tridesetak sviralo je bas; on sam bio je nećak Israela Cachao Lopeza, stoga i prikladan nadimak), a klasično glazbeno obrazovanje odvelo ga je put nacionalnog simfonijskog orkestra i jazz klubova diljem Kube.

Svjetsku popularnost stekao je 1996. kada je Buenu Vistu ponovno okupio Ry Cooder, a ona je nekoliko godina kasnije kulminirala filmom “Buena Vista Social Club” Wima Wendersa.

Muziku podržava

“Nenadoknadiv je to gubitak za kubansku glazbu”, kazao je jedan od članova grupe, Amado Valdes, te dodao “Lopez je bio posljednji predstavnik jedne čitave generacije basista.”

U proteklih pet-šest godina preminulo je nekoliko ključnih članova grupe: Compay Segundo, Ibrahim Ferrer, Ruben Gonzales, a posljednji u nizu su Pio Leyva, vodeći autor i pjevač Buena Viste, i Faustino Oramas.

In Memoriam

Muziku podržava