Prema izvješću HDS ZAMP-a autori će podijeliti 77,8 milijuna kuna

Muzika.hr - Glasno i jasno!
1697

Hrvatsko društvo skladatelja i njegova služba Zaštite Autorskih Muzičkih Prava, poznatiji kao HDS ZAMP, objavili su izvješće za 2014. godinu.

Protekle godine, od prodaje autorskih prava ostvaren je ukupni prihod od 111,5 milijuna kuna, što je 6,6 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Od tog iznosa, glazbenim autorima će se raspodijeliti 77,8 milijuna kuna, što je 7,5 posto više nego u 2013. godini.

“Rast broja koncerata u 2014. donio je autorima rast prihoda od 7,6% u odnosu na prethodnu godinu u tom segmentu. Zatim, više poslovnih korisnika glazbe, veći prihodi od kabelskih operatera, sve uređeniji odnosi i na domaćem i stranom tržištu – to su osnovni razlozi za rast prihoda. Imajući u vidu gospodarsku situaciju, ovakav rezultat ocjenjujemo vrlo dobrim, uz dodatnu tendenciju rasta širenjem na digitalne, online glazbene servise” kaže Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a.

Muziku podržava

Rastao je i broj članova pa tako HDS trenutno broji više od 9.000 njih. Prošle je godine i 500 novih članova dalo punomoć HDS-u za ostvarivanje njihovih prava u 2014. godini. Više autora i više korisnika značilo je i više posla za službu: od glazbenih djela emitiranih u medijima do izvedenih na koncertima ili priredbama, stručna služba ZAMP evidentirala je i obradila preko 8,4 milijuna izvođenja za 231.983 autorskih djela u čijem je stvaranju sudjelovalo 105.938 domaćih i stranih autora.

Najveći dio prihoda od prodaje prava ostvaren je na ime prava javnog priopćavanja. Na domaće i strane autore od ovih će se prava raspodijeliti 67,6 milijuna kuna, što je rast od 6,2% u odnosu na 2013. godinu. Od prava mehaničke reprodukcije autori će dobiti 3,1 milijun kn ili 13,4% više u odnosu na prethodnu godinu. Kao što je i predviđeno, kažu iz HDS ZAMP-a, dolazak digitalnih servisa doista se osjetio u ovom segmentu naplate prava.

Iz inozemstva će se autorima, od sestrinskih društava koja na svojim teritorijima ostvaruju prava za hrvatske autore i nositelje prava, raspodijeliti 5,8 milijuna kuna što je osjetan skok od 20,8% u odnosu na godinu prije.

Na prvoj poziciji najizvođenijih domaćih skladbi prošle godine je pjesma “Tango” autora Ivana Dečaka u izvedbi Vatre, dok je najčešće emitirana strana skladba bila “Happy” Pharrella Williamsa. Zanimljivo je da je na više od 120 TV i radijskih postaja koje ulaze u uzorak HDS ZAMP-a, domaći megahit bio čak 25% više emitiran od svjetskog.

Domaći autori koju su ostvarili najveću zaradu od autorskih prava prošle godine su (abecednim redom imena): Ante Pecotić, Boris Đurđević, Husein Hasanefendić Hus, Miro Buljan, Nenad Ninčević, Neno Belan, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić, Stjepan Šulek i Zlatan Stipišić.

Predsjedništvo HDS-a je 2014. za vlastite umjetničke projekte izdvojilo 3 milijuna kuna. Uz to, sukladno Zakonu, financirali su se i nezavisni umjetnički projekti izabrani na natječajima. Za njih je izdvojeno gotovo 900.000 kuna i to od sredstava iz naknade za prazne medije (BTL), iz naknade za tradicijsko stvaralaštvo, iz fonda “Rudolf i Margita Matz”, te putem natječaja International.

Cijelo Godišnje izvješće za 2014. možete pogledati ovdje.

Muziku podržava
Stisni