Novi pregled je pred nama, onaj vezan za domaća glazbena imena koja nužno nisu debitanti, ali su ispunili naše kriterije i u 2017. godini napravili veći pomak, pojavili se na sceni i ‘eksplodirali’.

Tu su i bendovi i izvođači koji su nas jednostavno s nečim zainteresirali, bilo da su na sebe skrenuli pažnju sa singlovima, albumom prvijencem, nastupima, videospotovima ili bilo čime što ih je izdvojilo od ostatka mase.

Ovih 15 izdvojenih imena pratit ćemo i dalje, a pratite ih i vi, da se uvjerimo i sami što nam to novo mogu ponuditi u narednoj godini koja dolazi.

Bruto Geto

Muziku podržava

Luda, žestoka ekipa koja je na scenu banula kao da su nepozvani na tulum, da bi potom ukrali taj tulum i svima ostali u sjećanju. Dva singla bila su dovoljna da od njih počnemo očekivati neočekivano, ali i još puno puno veću buku jer se radi o odličnoj žestokoj ekipi koja kombinira agresivni rock rap stil, uz grafičku prepoznatljivost kod samih spotova kao dodatni plus. Moglo bi se reći da smo dobili hrvatski RATM.

Svemirko

Opasno nam se zavukao pod kožu, što dokazuje i činjenica da nam se skoro svima našao na listama najboljih debitanata i najboljih albuma prvijenaca. Koncerti su im nerazjašnjena atrakcija jer su se pojavili nedavno, a već sada pune svaki klub u kojem se pojave. Zasladi se tom “Vanilijom” dok je još svježa jer je riječ o zaista zanimljivoj zbirci interesantnih i plesnih synth-pop numera.

Para Lele

Kvalitetna i originalna psihodelija uvijek je i više nego dobrodošla. Sve to dodatno pojačava i podatak da su Para Lele zapravo zajednički projekt Dina Santaleze (Pridjevi) i Luke Šipetića (NLV), na kojemu vokalno potporu pruža Ivana Kujundžić. Vidjet ćemo je li u pitanju samo improvizacija, ali voljeli bismo da od ovog imena dobijemo još nešto što bi moglo konkurirati i nekim jačim imenima world music scene. Čekamo i prvi nastup da sve ovo čujemo i uživo.

Tonka

Iako ima samo jedan singl, s njim je Antonia Matković Šerić, sada poznata i kao Tonka, natuknula da bismo mogli dobiti novu pop struju sa svjetskim zvukom. Prvim solo singlom odmaknula se od klasičnog pavelovskog zvuka te donijela novi moderni zvuk alt pop produkcije. Željno iščekujemo debi album da vidimo hoće li se tog odmaka od Pavela i dalje držati.

Lika Kolorado

Za njih je sve ozbiljnije krenulo s prošlogodišnjim Karlovačko RockOffom i moglo bi se reći da je sam bend ovo ljeto praktički bio sveprisutan na sceni. Bend je na sebe privukao pažnju već s prvih nekoliko singlova, sviraju učestalo, a i čine se kao dosta dobri nasljednici već nekih poznatih imena kao što su Pipsi ili možda Kinoklub. Također čekamo album da se uvjerimo što nam još mogu ponuditi.

Mnogi Drugi

Bend pred kojim vidimo itekako svijetlu budućnost i u koji su nade položene već nakon prošlogodišnjeg nastupa s Manu Chao na Špancirfestu. Ovaj sedmeročlani sastav također i vrlo uspješno okuplja publiku po klubovima upravo zbog činjenice da u takvom okruženju njihove pjesme energijom još više dolaze do izražaja.

Tús Nua

Sastav koji je za ovu godinu od nas zasluženo pobrao titulu albuma godine. Predviđamo im veliki uspjeh u inozemnim vodama kao što je to slučaj s Irenom Žilić ili pak Lovely Quinces. Ako im se zaredaju turneje, showcaseovi, ali i ponešto sreće, bend bi vrlo vjerojatno mogao uspjeti i van naših granica.

SUN U

Iza ovog imena stoji zagrebačka kantautorica Sanja Šiljković koja nas je već s prvim singlom “Day After Day” oborila s nogu. Kao i u slučaju gorespomenutih, SUN U vidimo bez problema na inozemnom tržištu jer je u pitanju kvalitetna produkcija i kombinacija koja jako dobro prolazi vani.

Billie Joan

Ova mlada glazbenica dodatno je osvježenje na već sada poprilično jakoj kantautorskoj sceni. Upravo iz tog razloga od nje imamo prilično velika očekivanja usprkos jakom debiju. Konkurencija je tu i dodatno će zapaliti njezinu iskru pa možda dobijemo nešto novo što nismo do sada čuli.

Zsa Zsa

Glazbenica Jelena Žnidarić, poznatija kao Zsa Zsa, donijela je svježinu u hrvatski mainstream pop kojim, moglo bi se reći, već desetljećima vladaju ista ustaljena imena. S obzirom da je izvrsnim prvim singlovima već počela osvajati hrvatski radijski eter, možemo samo reći kako je ta svježina uvijek dobrodošla, ali i sam poticaj da se i ostala pop imena probude iz zimskog sna i pripreme za nadolazeću godinu.

Gentleman

Među zaista jakim ženskim imenima na kantautorskoj sceni izdvojilo se i jedno novo muško ime. Gentleman nas je zainteresirao već s prvom retro noir baladom “Crystal”, a sada nas zanima koliko će to sve džentlmenski zazvučati i kada nagodinu objavi debitantsko izdanje.

White On White

Za spontanu, iskrenu i intimnu glazbenu priču kantautora Marka Rogića, odnosno projekta White On White zagrizli smo tek nedavno kada se predstavio prvim singlom “Mirage”. Iščekujemo debi album da doživimo kao cjelinu, uz dodatni optimizam oko koncerata uživo koji bi mogli biti jedna interesantna sjedeća varijanta poput druženja u dnevnom boravku uz gitaru i dobre prijatelje.

Producent

Pop rock sastav koji je novo ime na sceni, iako ga čine već prekaljeni muzičari iz ranije poznatih bendova predvođeni Leom Anđelkovićem. U njih također polažemo nade jer su najavili šaroliku paletu pjesama u kojima će kombinirati razne stilove glazbe, a iskazuju i želju za suradnjama s drugim glazbenicima. U svakom slučaju ne vidimo mjesta za monotoniju jer vladaju kvalitetnom produkcijom te pjevačkom i sviralačkom zrelošću.

Matt Shaft

Iako se već predstavio singlovima na engleskom, Matej Magdić, poznatiji kao Matt Shaft, pokazao je da se kao kantautor snalazi i na materinjem jeziku. Ipak, iako se učestalo vrtio po radijskom eteru te je izašao kao pobjednik četvrte finalne večeri ovogodišnjeg Karlovačko RockOffa, Shafta također čeka žestoka borba na domaćoj sceni.

Detroit Groove Gang

Zagrebački rock’n’roll kolektiv Detroit Groove Gang spontanim je pristupom glazbenom stvaralaštvu i redovitim izbacivanjem singlova privukao našu pažnju da ih smjestimo među ova svježa imena. Iako su zasvirali na glavnoj bini Demofesta u Banja Luci, od benda očekujemo i neke dodatne pomake, svirke uživo te izbacivanje albuma koji bi mogao sve to staviti u smisleniju cjelinu.

26 Shares
Muziku podržava