Predsjednik Josipović na Summitu o autorskom pravu

Muzika.hr
600

“Moj slogan PravDA odnosi se i na prava glazbenika na Internetu” kazao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u govoru koji je održao na Svjetskom summitu o autorskom pravu u Bruxellesu.

Predsjednik se osvrnuo i na izrazito slabu ponudu glazbenih djela na Internetu u Hrvatskoj i diljem jugoistočne Europe, zaključivši da uzrok slabe ponude ne leži niti u glazbenicima, niti u njihovim udrugama već u slabom interesu investitora. Stoga je upozorio i na važnost stvaranja uvjeta za učinkovitu borbu s visokim stopama internetskog piratstva koje je u cijeloj Europi jedan od glavnih uzroka slabije legalne ponude djela putem Interneta.

U naknadnom razgovoru s Paulom Williamsom, predsjednikom Upravnog odbora Američkog društva skladatelja, autora i izdavača (ASCAP), Josipović je rekao kako se njegov pobjednički izborni slogan PravdDA može primijeniti i na autorsko pravo i umjetnička djela: “Taj slogan je bio namijenjen hrvatskom društvu, suočenom s brojnim problemima. Ali on se odnosi i na moj stav prema intelektualnom vlasništvu, a taj je: treba pošteno platiti i podržati umjetnike i sve kulturne aktivnosti.

Muziku podržava

Unatoč problemima, Josipović je na pitanje što bi preporučio nekome tko se danas, u doba Interneta, želi baviti glazbom, odgovorio: “Rekao bih – to je divna karijera. Iskoristite priliku, budite glazbenik. To je važno. To je jedno od najboljih zanimanja na svijetu.”

Istaknuo je i pozitivne strane glazbene budućnosti: “Ulazak Hrvatske u EU omogućuje svim glazbenicima lakše mijenjanje mjesta boravka. To je vrlo važno kako bismo mogli širiti i svoju kreativnost i svoje naslijeđe.”

Josipović, priznati skladatelj i bivši glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja, na kraju je objasnio i da je njegov glazbenički rad trenutno ‘zamrznut’ jer mu predsjednikovanje ostavlja premalo slobodnog vremena. Ipak, priznao je da pretpostavlja kako se njegova djela sada ipak izvode više nego prije.

Muziku podržava