Predbožično-koncertni duh Splita grada

1364

Nema nekog posebnog događaja, koncerta, albuma, intervjua ili saznanja zbog kojeg pišem ovaj tekst. Možda jedino činjenica kako već dugo dugo vremena u gradu Splitu nismo bili zasuti toliko (relativno dobrim) koncertima koliko u ovo predbožično doba.

Ovu srijedu (14.12.) splitski klub O’Hara je povodom svog 1. rođendana ugostio TBF, trenutno vrlo aktualan i popularan bend, što zbog svoje kvalitete, što zbog svojih 12 Porina. I nema potrebe da puno razglabam o njima kad mi se čini da to već i ptice na granama pjevaju. Napunivši klub do maksimuma i ovaj put su ispunili svoju misiju-rasplesali, zabavili, raspjevali i oraspoložili sveprisutne. Kao predgrupa izabrali su splitsko-zagrebačku kombinaciju mladića koji već dugo samostalno repaju al su se ovog ljeta uspili okupi u bend Dječaci.

Četvrtak (15.12.) je (opet) klub O’Hara posjetio Fali V. Kad bi pisala poseban izvještaj za ovaj koncert, naslovila bi ga: “Fali peta zapovijed: sagriješi bludno!”. Za one koji nisu upoznati s ovim glazbenicima, njihov posljednji album koji je izašao ove godine zove se “Blud”, a s njega su skinuti prilično uspješni singlovi “Osmijeh” i “Prevruće”. Njihov zvuk varira od hip-hopa, reggea, funka, acid jazza do rocka. Album je odličan, svirka uživo još bolja, a jedino šta je falilo ovom koncertu bila je publika.

Muziku podržava

Naime, nakon burne srijede u O’Hari, te pripreme za predstojeći vikend, malo hrabrih Splićana se odvažilo i četvrtak glazbeno uzdizati. Al ‘voljaši’ (nastalo od riječi ‘volja’) poput mene i još kojih 100-tinjak ljudi (mislim da sam čak malo i pretjerala s procjenom) zato su nagrađeni odličnim koncertom nakon kojeg je čak uslijedio i bis. Pa oni ‘ljenjivci’ (nastalo od riječi ‘lijen’) nek pate…

Petak (16.12.) je bio rezerviran za otvaranje kluba Kocka koji je nakon poduže pauze konačno otvorio svoja vrata, na radost svih poklonika dobrih partija, koncerata, slušaona i raznih hvalevrijednih projekata. Čast da otvore novu sezonu pripala je zrenjanskom bendu Oružjem protiv otmičara. Bez previše glazbenog filozofiranja i eksperimentiranja – veseli bend, dobar ženski vokal, i rasplesana publika. Kad to sve skupa promiješaš, ne može ispasti loše da ga jebeš… Ako niste nikad slušali ovaj bend, onda jedna subjektivna usporedba – balkanski Green Day sa ženskim vokalom. Pritom mislim na onaj “Dookie” Green Day…

Subota (17.12.) i klub Admiral nam je ponudio podsjećanje na vruće dane ljeta 2005., te koncertnu atrakciju Gego & Picigin Band. Zagarantiran provod, dobra svirka i zajebancija, te uvijek pun plesni podij. Poželjno je ponijeti puno para, kojom će te kupiti puno tekućine i slobodno obucite pripijenu odjeću jer računajte da će te se vratiti kući s 2 kg manje.

Nedjelja (18.12.) je inače sama od sebe prilično tmuran i mamuran dan, klub Kocka je odlučio oraspoložiti nam je i to organizirajući Festival elektronske glazbe na kojem nastupaju: Grosso Gadgetto (Fr) hip-hop elektro bend, Red Bong (Fr) eksplozivnim hip-hop na granici elektronike, Vuneny (BiH) mostarski trojac u koji sjedinjuje breakbeat-punk-drum’n’bass-etno-dub-post rock.

Ponedjeljak (19.12.) začinjava rock klub Hey Joe koji na svoj uobičajeni koncertni dan dovodi mladi zagrebački bend The Babies koji promoviraju album “Not Coming Home”. Srijeda (21.12.) u O’Hari i nastupa…Hari. Splitski kantautor Hari Rončević. Iako vam se možda čini da se ovo glazbeno ime ne uklapa u ovo ‘urbano’ društvo, svejdno nije razlog da bi da odbacili kao dobru koncertnu opciju… pa i Oliver i Gibo su njegove gore list.

Četvrtak (22.12.) nas vraća urbanim korjenima, urbanoj publici, i posve urbanom izvođaču – Urbanu. Ide mi ova igra riječima, a ide i njemu suradnja sa splitskom publikom, i ne sumnjam da će i ovoga puta prostor kluba OiHara biti premalen za sve njegove obožavatelje. Petak (23.12.) je posve moderan i atraktivan, nastupa Svadbas u klubi Kocka. Bend koji ima solidan prvi album, odličan drugi album, ali je tek izdavanjem trećeg postao ‘in’ u Hrvata. Njih još nismo imali prilike čuti na ovim prostorima, pa me ovaj koncert posebice veseli…

I tu zatvaramo tjedni splitski krug. Premda, koncertima (začudo) nije kraj. O tome nekom drugom zgodom… Sugrađani moji dragi, konačno prilika da ne moramo ‘žugat’ kako ničeg nema, nego čak imamo opcije između kojih možemo birati! Treba samo volje, malo vrimena i nešto para…

Muziku podržava