Pravomoćna presuda protiv ZAMP-a zbog diskriminiranja poduzetnika

Muzika.hr - Glasno i jasno!
2000

Kako prenosi Tportal.hr, Upravni sud potvrdio je da je ZAMP prekršio zakon jer je diskriminirao poduzetnike dodjeljujući im različite popuste za iste naknade za ‘privatno kopiranje autorskih djela’.

Tvrtke Info-Gama, Melcomp, Zola, Trion i još 13 manjih ICT tvrtki optužilo je 2008. godine ZAMP da ih tržišno diskriminira. Udružile su se u Hrvatsku udrugu uvoznika i distributera elektroničkih, informatičkih i telekomunikacijskih proizvoda (HUVEL) te zajednički zatražile zaštitu od Agencije za tržišno natjecanje (AZTN).

Udruga HUVEL tvrdila je da ZAMP selektivno primjenjuje cjenik s naknadama za privatno kopiranje, pri čemu nekim tvrtkama, velikim uvoznicima poput MSana i Recroa, odobrava 35 posto popusta na obavezne naknade za privatno kopiranje pa su njihovi proizvodi potrošačima jeftiniji.

Muziku podržava

AZTN je tada naveo da je riječ o ozbiljnoj prijavi koja predstavlja najtežu povredu propisa o tržišnom natjecanju, te da kazne u tom slučaju mogu dosegnuti 10 posto ukupnog prihoda ostvarenog u protekloj financijskoj godini i 200.000 kuna globe za odgovornu osobu.

Agencija je nakon jednogodišnjeg postupka utvrdila da HDS-ZAMP ima monopolistički položaj na tržištu prikupljanja naknada i samostalno određuje njihovu visinu te da je doista popustima za ‘velike’ narušio tržišno natjecanje pa mu je naložila da popuste ukine i naknade počne naplaćivati svima pod istim uvjetima. U prosincu 2009. ZAMP je ukinuo popuste, ali i pokrenuo spor na Upravnom i Prekršajnom sudu.

Pravomoćno rješenje Upravnog suda doneseno je u korist udruge HUVEL, a rješenje Prekršajnog suda koje bi ZAMP-u moglo donijeti i višemilijunsku kaznu još se čeka.

Iz ZAMP-a poručuju da im ova pravomoćnost ne nalaže neko novo postupanje, jer su već samoinicijativno vratili razliku oštećenim tvrtkama.

“I bez tražnja Agencije uvoznicima koji nisu ostvarili maksimalni popust samoinicijativno smo uputili javnu ispriku te svima napravili retrogradni obračun naknade uz primjenu tog popusta, smatrajući to korektnim postupkom prema našim klijentima. Riječ je o ukupno otprilike milijun kuna za 53 tvrtke i četiri godine naplate naknada” odgovorili su iz ZAMP-a za tportal.hr.

Muziku podržava
Stisni