Poznati glazbeni rekordi za novog Guinnessa

Muzika.hr
5163

Iduće nas godine očekuje novo izdanje Guinnessove knjige rekorda. Među rekordima s glazbenim predznakom, listu predvode Adele, Lady GaGa i Rihanna.

Adele je svojim albumom “21” oborila čak sedam dosadašnjih svjetskih rekorda: prva je pjevačica, prva britanska zvijezda i prvi izvođač uopće koji je dostigao milijun prodanih pjesama ili albuma digitalnim putem. Ujedno je i vlasnica najprodavanijeg digitalnog uratka, riječ je o pjesmi “Rolling in the Deep” koja je 2011. preuzeta 5,81 milijun puta u SAD-u i u Velikoj Britaniji, a “21” najprodavaniji je digitalni album s obje strane Atlantika, 1,8 milijuna u SAD-u i 700 tisuća u Britaniji.

I Rihanna je postavila svjetski rekord: tijekom svoje karijere prodala je više od 47 milijuna kopija svojih pjesama, i to samo u SAD-u. U leđa joj gledaju The Black Eyed Peas (42.4 milijuna), Eminem (42.29 milijuna), Lady GaGa (42.08 milijuna) i Taylor Swift (41.82 milijuna).

Muziku podržava

Album Lady GaGeBorn This Way” najbrže je prodavani američki album digitalnim putem: u prvome tjednu ostvario je prodaju od 1,1 milijun primjeraka.

Povratnički koncert grupe The Stone Roses proglašen je za najprodavaniji rock koncert u povijesti Velike Britanije. Svih 220 tisuća ulaznica za tri koncerta u Heaton Parku planulo je za 68 minuta.

Ovi i mnogi drugi rekordi naći će se u novom izdanju knjige koje će biti dostupno od 13. rujna.

Možda je zgodno podsjetiti kako je to nekada izgledalo, zahvaljujući istoj knjizi, ali iz 1988. godine. Najveća publika koja je platila ulaznice za nečiji solistički koncert bila je ona Franka Sinatre: njih 175 tisuća slušalo ga je 1980. na stadionu Marakana u Riu de Janeiru, dok je Jean-Michel Jarre zabavljao oko 1,3 milijuna ljudi na besplatnom koncertu u Houstunu 1986. godine.

Najuspješniju koncertnu turneju imao je Bruce Springsteen 1984. godine: održao je 158 koncerata u 61 gradu u 11 zemalja. Sveukupno ga je vidjelo oko 4,7 milijuna ljudi, a zaradio je tadašnjih 117 milijuna dolara. Najuspješnija pjevačica bila je Madonna (za dlaku ispred Sandie Shaw), a pjevač je bio David Bowie koji je za jedan festivalski nastup utržio milijun i po američkih dolara.

Muziku podržava