Nakon godinu i pol naprasne tišine javila se grupa Silente novim singlom “Falange”. Mnogobrojni fanovi mogu odahnuti – grupa je, vjerojatno, uspjela nadići nesuglasice koje su dovele do raspada i navijestiti novi stvaralački ciklus.

Nastavili su tamo gdje su stali s “Neće rijeka zrakom teći” pa kome se to ne sviđa – može slušati nešto drugo. Singl će svoj uspjeh požnjeti na činjenici da publika voli povratnike, naročito one koji su naprasno otišli, a Silente spada u tu kategoriju. Svirka je svakako napredovala, gotovo na tragu Majki (govorim samo i isključivo o instrumentalnoj podlozi pjesme), zvuk je rokerskiji, kao da se žele odmaknuti od zabavnjačkih voda i usporedbama s Bijelim dugmetom iz posljednje faze.

Da se razumijemo, Dugme iz posljednje faze i dan danas zbunjuje, dijeli, oduševljava i sablažnjava publiku, no čak i kada uzmemo samo one koji su oduševljeni – to je opet solidna baza poštovatelja. Svejedno, kod Silentea će se koplja lomiti oko Tiborovog vokala. Za ovdašnje pop-arheologe je ostavljeno pitanje: “Kada se i zašto točno dogodilo da je Tibor odlučio svaki suglasnik u pjesmi smrviti kao što Jackie Chan komada sve negativce pred sobom?”. Drugi problem je što ova pjesma ima jako osebujan singl-potencijal, odnosno, baš me zanima kako će se u eteru “potući” s mnogo prijemčivijim pjesmama drugih izvođača.

Muziku podržava

Kombinacija Tiborovog načina pjevanja i glazbene podloge daje bastard zvan sporogoreći pastirski funk rock sa zavlačenjima na tragu Alena iz Dugmeta i Bareta iz Majki, s prstohvatom Marka Perkovića Thompsona. Grupa je odlučila svirati što misli da treba i u čemu se najugodnije osjeća – i samo naprijed. S obzirom da takozvani “pastirski rock” u svojim varijacijama ima svoju publiku s kojom se lako povezuje, problem je očito – moj.

To je treći problem. Očito su mi “Falange” pokazale da živim u krivom vremenu, onom kad je Silente friško izdao “Lovca na čudesa” i kad sam bio očaran njihovom mladenačkom naivnosti (“Konačno je shvatio”, rekli bi zlobnici) i kad sam vjerovao da ću još više uživati u narednim projektima ovog sastava. To se nije dogodilo, neće se ni s ovim singlom.

654 Shares
Muziku podržava