Nakon što smo se pozabavili s Billie Eilish, na redu je još jedan “Soundcloud fenomen”. Dvadesetčetverogodišnji Post Malone, pravog imena Austin Richard Post, napravio je od sebe uspješnu tvornicu hitova u samo nekoliko godina. Prije dvije godine, Rolling Stone proglasio ga je jednim od najpopularnijih glazbenika u državi, a njegov debitantski album “Stoney” prošle je godine ušao u 77. tjedan na listi Billboard Top R&B and Hip-hop Albums, čime je premašio rekord Michaela Jacksona, čiji je “Thriller” bio 76 tjedana na ljestvici. Nadalje, grandiozan uspjeh ostvario je i s drugim albumom “Beerbong & Bentleys”, koji se samo prvi dan na Spotifyju stremao 78,7 milijuna puta, a i njegov recentniji album “Hollywood’s Bleeding” te singlovi s njega popeli su se na vrhove Billboardovih ljestvica. Prema podacima koje je nedavno otkrio Spotify, Post Malone bio je najslušaniji izvođač na tom streaming servisu ove godine. Samo su ovi podaci bombastični, a to je tek mrvica kolača uspjeha Post Malonea. 

Guitar Hero

Za razliku od Billie, koja je kao klinka bila u zboru, Post Malone nije imao formalnije glazbeno obrazovanje. Nisu mu ni roditelji bili glazbenici, što je slušaj kod mnogih glazbenika, ali je njegov otac Rich Post u mladosti bio DJ pa mu je usadio ljubav prema hip-hop, countryju i rocku. Interes za sviranjem gitare dobio je zahvaljujući igranju Guitar Heroa pa je 2009. savladao sviranje gitare uz gledanje ekipe na Youtubeu kako sviraju pjesme AC/DC-a, Metallice i drugih bendova.

Muziku podržava

Prvi njegov pokušaj ulaska u svijet glazbe bio je 2010. godine, kada je išao na audiciju benda Crown the Empire. Nisu ga primili jer je strgao par žica tijekom audicije. To nije obeshrabrilo Post Malonea, koji je zasvirao u metalcore bendu za vrijeme srednje. Uz to, sa 16 je snimio prvi mixtape “Young and After Them” na audio softwareu Audacityju te se počeo igrati s FL Studiom, pomoću kojeg se naučio producirati glazbu.

Prekretnica njegovog života bilo je preseljenje u Los Angeles. Napustio je Tarrant County College, odselio se iz Texasa te je odlučio s osamnaest godina započeti novi život s prijateljem iz Dallasa, profesionalnim gamerom Jasonom Probstom. S njim i s drugim prijateljima, koji imaju Minecraft YouTube kanal, dijelio je stan u Encinu. Srećom, tiskanje s njima nije dugo trajalo jer se relativno brzo dočepao uspjeha. U LA-u je Post Malone upoznao 1st-a i Richa iz produkcijskog tima FKi te Rexa Kuda, uz čiju se pomoć njegova slava počela kuhati.

Soundcloud kao odskočna daska

Odskočna daska za svjetski uspjeh bio mu je singl “White Iverson”. Pjesma je finiširana samo dva dana nakon što ju je Post Malone napisao. U veljači 2015. pjesma je završila na SoundCloudu, a pet mjeseci kasnije snimljen je i spot za pjesmu. Singl su vrlo brzo pohvalili Mac Miller i Wiz Khalifa, dok ga je Earl Sweatshirt obasipao kritikama.

Unatoč “mjestimičnim” kritikama, “White Iverson” došao je do milijun pregleda unutar mjesec dana, čime je Post Malone privukao pozornost diskografskih kuća. Tako je 2015. potpisao ugovor s Republic Recordsom, počeo je surađivati s 50 Centom, Young Thugom, a i Kanye Westom. Do suradnje s potonjim došlo je kada je Post Malone održao koncert na 18. rođendanu Kylie Jenner, nakon čega je pao singl “Fade”, koji se našao na albumu Kanye Westa “The Life of Pablo”. Iste je godine bio pratnja Justinu Bieberu na njegovoj turneji “Purpose World Tour”.

Sve se to desilo prije nego što je uopće izašao njegov debitantski album “Stoney”. Mada ga Post Malone danas smatra prosječnim, taj album, kao i albumi “Beerbongs & Bentleys” te ovogodišnji “Hollywood’s Bleeding” učinili su ga vrijednim 14 milijuna dolara.

Megalomanski uspjeh Post Malonea zasigurno neće stati. “Stari country pjevači, oni su bili badass, oni su bili američka badass ekipa. Ja sam američki badass. Kada ću imati četrdeset, bit ću country pjevač”, rekao je u jednom intervjuu Post Malone. Vrijeme će pokazati kako će dalje ići njegova karijera, ali po svemu sudeći, s obaranjem rekorda neće stati.

Fun fact za kraj. Mnogi su mislili kako je njegovo umjetničko ime inspirirano košarkašem Karlom Maloneom, no Post Malone koristio je rap name generator kada je imao 14-15 godina i tako si stvorio umjetničko ime. Nije ni prvi ni zadnji koji je pomalo random došao do svog umjetničkog imena, na isti način si je umjetničko ime odabrao i Childish Gambino, koji je koristio Wu-Tang Name Generator.

Muziku podržava