Poslušajte kako je James Murphy uglazbio tenis

Muzika.hr
1014

Kakve veze imaju tenis i glazba? Ako pitate Jamesa Murphya riječ je o kombinaciji zbog koje se izrodio zanimljiv album.

Murphy, poznatiji kao tata LCD Soundsystema, nikada ne miruje, pa je ranije ove godine u dogovoru s IBM-om odlučio na zanimljiv način popratiti teniski turnir US Open. S ovim tehničkim divom je stvorio algoritam koji je koristio snimke s teniskih terena i svaku igru pretvorio u jedinstvenu pjesmu. Iz 400 sati sirovine nastao je album “Remixes Made With Tennis Data” koji sadrži 12 traka, a Murphy ih je predstavio u cijelosti. Sve je friško izdao IBM, a album možete besplatno skinuti s njihovog soundclouda.

Muziku podržava

Kako kaže Murphy, traka “Match 4” primjerice priča o pobjedi mlađeg nad iskusnijim igračem čime neminovno dolazi do buke. U tom slučaju je, kaže, ta buka serija jednostavnih, slatkih tonova koji se polako pretvaraju u neočekivano intenzivne i zrele zvukove.

Traka “Match 104” govori o mogućoj pobjedi obojice igrača, te se otvara s uravnoteženim tonovima koji su jaki, ali jednaki, kao i igrači. Pjesma je ujednačena dok odjednom ne nadvlada instrumental, a istovremeno jedan od igrača posustaje, te traka završava mekim i visokim zvižducima koji označavaju pobjednika.

Tekst: Monika Marušić

Muziku podržava