Od 1950-ih, pojam Top 40 označava aktualne, najpopularnije pjesme određenog žanra, pjesme koje se najbolje prodaju ili najčešće puštaju na američkim radio-postajama.

Ponekad je to samostalna lista, a ponekad skraćena kao u slučaju ljestvice Billboard Hot 100 gdje se hitom smatra prvih 40 pjesama. Oni izvođači koji se u prvih 40 nađu samo jednom nazivaju se ‘one-hit wonders’. Ne postoji neka čvrsta definicija što bi bio one-hit wonder, pa tumačenje varira od ‘izvođača koji je s jednim singlom ostavio trag u glazbi, ali nije ponovio uspjeh’ do ‘izvođača koji je na Billboardovoj Top 40 bio prisutan samo jednom’.

Držeći se gornje definicije, izabrali smo par popularnih i utjecajnih glazbenika koji su, strogo gledano, u svoje vrijeme bili one-hit wonderi na američkim listama.

1. Norah Jones

“Don’t Know Why” katapultirao je Norah Jones u zvjezdane vode, a njezin album “Come Away With Me” iz 2002. osvojio je i tri nagrade Grammy. Za Norah Jones, kao modernu žensku verziju Jamesa Taylora, “Don’t Know Why” bio je jedini pravi hit. A malo tko zna da je pjesma zapravo obrada Jessea Harrisa.

2. Beck

Pjesma koja je Becku pomogla probiti se u mainstream bila je “Loser” koja je 1994. dosegnula 10. mjesto na Billboardu. Zahvaljujući njoj potpisao je ugovor s velikim diskografom, a “Loser” kao takva bila je nastavak pjesama koje je prije proboja svirao po klubovima. Tekstovi tih pjesama većinom nisu imali smisla, ali samo zato jer je Back htio provjeriti obraća li publika pažnju na stihove.

3. Iggy Pop

Od svih svojih uradaka što solo, što s The Stooges, Kum punka u povijesti će ostati upisan kao one-hit wonder s pjesmom “Candy”. Ona je 1990. dogurala do 28. mjesta na Top 40.

4. The White Stripes

“Icky Thump” bila je 2007. prvi singl s tada novog, šestog istoimenog albuma The White Stripesa. U petnaestak godina postojanja tijekom kojih su snimili šest studijskih albuma i tijekom kojih je Jack White postao jedna od ključnih i utjecajnih glazbenih figura mlađe generacije, “Icky Thump” je jedina pjesma koja je završila među Top 40, i to na 26. mjestu.

5. Frank Zappa

Pokojni Zappa dogurao je do 100 albuma, odnosno šezdesetak ne računamo li posthumna izdanja. On sam bio je nadahnut jazzom, klasikom i rockom, utjecao je na brojne glazbenike koji su došli nakon njega, no njegove pjesme nisu bile baš popularne u Sjedinjenim Američkim Državama, ponajviše zbog kompleksne strukture i neuobičajenih tema. Jedini izuzetak je “Valley Girl”.

6. Ozzy Osbourne

Iako je ikona rock scene, u solo karijeri Ozzy je imao tek jedan singl koji se uvukao među Top 40 pjesama. Power balada “Mama I’m Coming Home” zasjela je na 28 mjesto 1991. godine.

7. Grateful Dead

Ako neki bend ima vjerne obožavatelje, onda je to Grateful Dead. Njihova glazba i njihovi koncerti s dugačkim jam-sessionima bili su važan dio hippie kulture, pa je logično da ih mnogi pamte samo po nastupima uživo. Jedini radijski hit, “Touch of Grey” stigao je 20 godina nakon što su postali popularni. Bilo je to doba MTV-a, a zanimljiv video svakako je doprinio uspjehu na ljestvicama.

8. Lou Reed

Grupa The Velvet Underground nije ostvarila nikakav komercijalni uspjeh kada su 1967. objavili svoj prvijenac. Kultni status stekli su tek godinama kasnije, a jedini od članova kojem je uspjelo upasti na Billboardovih 40 bio je Lou Reed i to s “Walk on the Wild Side”.

9. Janis Joplin

“Me and Bobby McGee”, obrada pjesme Krisa Kristoffersona (ujedno i hit Gordona Lightfoota), jedini je Top 40 hit za Janis Joplin iz solo karijere. Na ljestvice je došla tek nakon njezine smrti i odmah zasjela na vrh. Dok je bila dio Big Brother and the Holding Company, to ljestvice Top 40 dogurali su s “Piece of My Heart”.

10. Jimi Hendrix

Nije potrebno podsjećati tko je Jimi Hendrix i na koga se sve protegnuo njegov utjecaj. Tijekom šezdesetih, jedan od najboljih gitarista svih vremena bio je poznatiji i zanimljiviji po ekperimentiranju i spajanju bluesa i rocka. Danas je priča posve drugačija, a jedini Hendrixov Top 40 hit bio je “All Along the Watchtower”, a i to većim dijelom jer je riječ o obradi Boba Dylana.