Pop pjesme sve duže i depresivnije

Muzika.hr
7714

Novo znanstveno istraživanje pokazalo je da je suvremena pop glazba znatno depresivnija nego što je to bila prije pedesetak godina.

Nakon što je nedavno objavljeno kako su pjesme danas puno glasnije i dosadnije nego prije 50 godina, istraživački tim na čelu s Glennom Schellenbergom i Christianom von Scheveom zaključio je kako su kroz pet desetljeća postajale i sve depresivnije.

Analizirali su tempo i modove 1.010 popularnih pjesama objavljenih između 1965. i 2009. godine na Billboardovim godišnjim ljestvicama najboljih ostvarenja i uočili kako vesele pjesme imaju brži tempo i pisane su u duru, a tužne imaju sporiji tempo i prati ih molski ugođaj.

Muziku podržava

Broj molskih pjesama gotovo se udvostručio u proteklih pedeset godina, dok su pjesme sporijeg tempa također u porastu nakon vrhunca koji su imale devedesetih godina prošlog stoljeća. U porastu su i emotivno neodređene pjesme, a pop uraci postali su sve duži i sve ih je više pisano za ženske izvođače.

Kao uzroke zašto je tako, Schellenberg i von Scheve ponudili su nekoliko teorija navodeći kao razloge konzumerizam i kulturni individualizam zbog kojeg ljudi žele imati veći izbor. Spomenuli su i kako slušatelji žele dokazati da je njihov glazbeni izbor sofisticiran što je dovelo do toga da klasične pop pjesme poput “Waterloo” grupe ABBA odbace kao nezrele i naivne.

Muziku podržava