Polako ali sigurno – Roadrunner Records se raspada

domination
1304

Bendovi se raspadaju svakodnevno, gitaristi odlaze, traže se zamjene, albumi se loše prodaju, pjevači kreću u solo karijere. Ništa to nije čudno, ali došlo je vrijeme kada osmrtnice treba pripremati i za – izdavačke kuće. Možda ni to nije nešto neočekivano, ali ovo je jedna drugačija priča.

Svatko tko je ikada bio dijelom rock, hard rock ili metal scene, sigurno je pokoji puta vidio crveni logo s natpisom Roadrunner Records.

To je izdavačka kuća osnovana 1980. u Nizozemskoj, a zanimljiv diskografski put doveo ih je do New Yorka i statusa najveće izdavačke kuće orjentirane na metal muziku. Kroz njihove ruke prošli su bendovi kao Sepultura, Type 0 Negative, Life of Agony, Fear Factory, Mercyful Fate, King Diamond, Deicide, Biohazard, a stvorili su velikane kao Slipknot, Soulfly, Machine Head, Coal Chamber, Trivium, Stone Sour itd. No, pored metal reputacije, možda i najveći prihod donosio im je ugovor s rock gigantima Nickelback i činilo se da ta kombinacije biznisa i strasti funkcionira i u ovo čudno vrijeme.

Muziku podržava

2007. godine Warner Music Group kupili su 73.5% dionica majčinske tvrtke Roadrunner Music Group B.V., a budući da već četiri godine za redom dobivaju Metal Hammer nagradu za “Best Metal Label”, činilo se da sve ide svojim starim tijekom.

No, nakon što su 2010. otkupljene preostale dionice, 2011. godine najavila je velike promjene. Vječita floskula ‘rezanje troškova’ sustigla je sve svjetske podružnica, a najviše kanadsku i britansku koje su u potpunosti ugašene. Najavljeno je čak i da će osnivač Cees Wessels, koji je preživio sve promjene, otići s mjesta glavnog izvršnog direktora, te da će se zatvoriti i nizozemski uredi.

No, muzički, najveća tragedija dogodila se ovih dana. Monte Conner, tzv. čovjek za A&R (artists & repertoire) koji je za Roadrunner radio od 1987. razišao se s korporativnom mašinerijom nakon više od 20 godina. Zaslužan je što je Roadrunner potpisao Annihilator, Biohazard, Jerry Cantrell, Life of Agony, Chimaira, Death, Devildriver, Gojira, Machihe Head, Slipknot, Porcupine Tree, Soulfly, Trivium i mnoge druge. Bendovi su ga naprosto obožavali, bili mu zahvalni na prilici koju su dobili, ali ga i slušali radi njegovog nepresušnog entuzijazma za metal muzikom. Bez prevelikih riječi i objašnjenja, Roadrunner su objavili da se razilaze, a fanovi bendova i mušterije izdavača mogu samo zamišljati prave razloge.

Je li njegova plaća bila jednostavno preveliki uteg na budžetu firme, ili Roadrunner zbilja zauzima potpuno drugi smjer? Vidjet ćemo uskoro, ali činjenica je da ‘najveći metal label’ zauzima neki drugi trend od onog na koji smo navikli.

Muziku podržava