Počinije serija tribina Rendez-vous Internet: Digitalni izazovi 21. stoljeća

Promo članak
283

Francuski institut u Hrvatskoj i Hrvatsko društvo skladatelja sa svojom
stručnom službom ZAMP organizatori su ciklusa mjesečnih tribina pod
nazivom ‘Rendez-vous Internet: Digitalni izazovi 21. stoljeća‘ koje će
se održavati od veljače do studenog 2016. godine.

Živimo u svijetu koji se iz dana u dan sve više digitalizira: sadržaji, aplikacije i različite platforme prisutne su u svim aspektima svakodnevnog života te brzo i dubinski transformiraju društva. Iz tog razloga, tema ovog projekta je doseg i utjecaj Interneta na život svakog od nas: kao pojedinca, privatne osobe ili poslovnog subjekta.

Uz gostovanje uglednih francuskih intelektualaca i stručnjaka, sljedećih će mjeseci o ovim temama raspravljati kompetentni i utjecajni pripadnici hrvatske kulturne, znanstvene, političke i poslovne scene, bili oni pripadnici javnih institucija ili predstavnici udruga i nevladinog sektora.

Muziku podržava

Prva tribina pod nazivom ‘Granice Interneta’, održat će u četvrtak, 25. veljače u 17 sati u HUB-u385 (Petračićeva 4, Zagreb), najnovijem hrvatskom ‘coworking’ prostoru za mlade start-up tvrtke i poduzetnike, koji je partner ovog projekta.

Uz gospodina Luca Lévya, savjetnika za suradnju i kulturnu djelatnost i ravnatelja Francuskog instituta u Hrvatskoj te gospodina Ivicu Mudrinića, jednog od osnivača HUB-a385, posebni gost govornik prve tribine bit će poznati francuski novinar, bloger i teoretičar Interneta gospodin Xavier de la Porte, novinar i urednik javne radijske postaje France Culture te glavni urednik news websitea Rue 89.

Uz njega će, u raspravi nakon uvodnog izlaganja, sudjelovati Nina Obuljen Koržinek (IRMO) i Domagoj Bebić (FPZ). Gospođa Koržinek je znanstvena suradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) gdje se bavi područjima kulturnih i medijskih politika, posebno u kontekstu europskih integracija, dok je gospodin Bebić docent i doktor društvenih znanosti, specijaliziran na području društveno humanističke informatike. Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu predaje kolegije Cyberpolitika, Društveni mediji te Metode i tehnike novih medija.

Sljedećih će mjeseci neke od intrigantnih tema ovog tzv. ‘internetskog randevua’ biti: ‘Radikalizacija društva preko ili zbog Interneta’, ‘Novi odnosi između vlasti i građana’ te ‘Kulturni sadržaj na digitalnim platformama: korist ili iskorištavanje?’.

Ciklus tribina ‘Rendez-vous Internet: Digitalni izazovi 21. stoljeća’ realizira se u suradnji s Međunarodnom autorskom kreativnom konferencijom MAKK, čije je 4. izdanje zakazano za studeni 2016. u Zagrebu.

Muziku podržava