Počeci ‘majke svih metala’ na DVD-u

1188

Iron Maiden And The New Wave Of British Of Heavy Metal” naslov je DVD-a kojeg će 10. lipnja objaviti Sexy Intellectual/MVD Entertainment. Kao što je vidljivo iz naslova, bit će to materijal koji će obrađivati početke, tada još pokreta, nazvanog New Wave Of British Heavy Metal, koji je vrlo brzo izrastao u jednu od najvažnijih spona moderne muzike.

Kolika je uloga NWOBHM-a kroz protekla tri desetljeća nije potrebno previše naglašavati, a možda bi je najbolje mogli dočarati frazom da je ‘majka svih metala’, kako se često zna etiketirati. Što uopće nije daleko od istine, jer svi metalni subžanrovi koji su se razvijali u godinama kasnije, pa čak i oni najekstremniji, u svojoj srži sadržavaju barem minimalne utjecaje ovog pravca na kojeg su Englezi, kao svoj ‘autohtoni proizvod‘, beskrajno ponosni.

Kako govori i sam naslov, priča, koja započinje 1976. godine, svojim je dobrim dijelom fokusirana na najveće od najvećih – Iron Maiden, ali puno se toga vrti i oko ostalih stožernih bendova heavy metala, kako ga skraćeno nazivamo još i danas – Saxon, Tygers Of Pan Tang, Diamond Head, Samson, Praying Mantis ili Girlschool, odličan ženski kvartet, čiji je utjecaj bio i značajniji od nekih bendova s gornjeg popisa.

Muziku podržava

Superrijetke live i studijske snimke, fotografije, interviewi, a jedan dobar dio toga su iz privatnih zbirki sudionika tih događanja, sve će se to moći vidjeti na ovom DVD-u.

Posebno zanimljiva bi, osim dojmova najneposrednijih sudionika tih događanja, članova imenovanih bendova, trebala biti i razmišljanja ljudi čija su imena također neizostavan dio tog dijela povijesti, kao što su novinari, DJ-i i(li) autori nekih materijala koji svojevremeno nisu bili previše eksponirani i za njih se znalo samo u određenim krugovima, ali njihov doprinos je također nemjerljiv.

Svima će njima, na određeni način, tako ovaj DVD odati priznanje i biti ‘živi spomenik’ za stvaranje muzičkog pravca koji je postao jedan od najznačajnijih, najpostojanijih, pa možemo slobodno reći i najpopularnijih. I to ne samo u strogo metalnim okvirima.

Muziku podržava