Tvornica kulture po prvi je puta ugostila svjetski poznatu francusko-marokansku pjevačicu Hindi Zahru. Ova multiinstrumentalna samouka diva, dolazi nam iz malog gradića Khouribga (Maroko). Svoju je karijeru započela 2009, te se s ponosom može dičiti kako je dvadeset godina na sceni kroz žanrove soula, jazza i folka, a opet držeći akustični ritam, obogatila publiku svojim jedinstvenim vokalom ostavljajući tako veliki utisak na publiku, kao i na sebe samu.

Zahra Hindi, poznatija po uvriježenom scenskom imenu Hindi Zahra kojeg po prvom nastupu jednostavno – izokreće, mješavina je sjajnih: Manu Chao, Portishead, Billie Holiday i Patti Smith. Počinjete shvaćati te tvrdnje kada vidite kako Hindi nastupa uživo, jer posjeduje nevjerojatno staromodan pristup glazbi dok se nosi s enormnom boemskom kvalitetom.

Hindi Zahra
foto: Julien Duval

Musicology Barcaffè Sessions je osmišljen kao posebna vrsta uživanja u muzici i samom koncertnom iskustvu. To nije festival sa masovnom posjetom, već muzičko uživanje u manjim klupskim koncertima 500 do 1000 osoba, na kojima skoro da možete dodirnuti svog omiljenog izvođača. Za početak ovogodišnje sezone ugostio je Hindi Zahru, i tako osigurao njenim obožavateljima da po prvi puta svjedoče njenom istupu na hrvatsku scenu. Zahra izlazi nekoliko minuta prije 22 sata na pozornicu velike dvorane Tvornice kulture otvorivši koncert pjesmom “Cabo Verde”, kojom neodoljivo proživljava nostalgiju, pružajući publici isti psihodelični užitak.

Muziku podržava

Prvi dio koncerta zadržan je u mračnom ali jednostavnom akustičnom štihu, mixom pjesama s prvog i drugog albuma, “La Luna” i “The blues”, u čijoj je izvedbi nadmašila samu sebe igrajući se vokalom kojim se nadmetala s jedne u drugu krajnost. Zaklopite li oči, ova je izvedba ličila na propadanje kroz tunel bola, s osmijehom.

Gotovo je nemoguće ignorirati količinu pomiješanih emocija koje ovladaju za vrijeme njena nastupa. Energija koju uzima i ostavlja performansom vještičje reflekcije, gotovo sumanuto mašući glavom, dijeleći kamene poglede publici uz ples zaigranih dlanova i kukova, oduševila je svojom predanošću za ovaj nastup.

Hindi Zahra
foto: Julien Duval

Bend kojeg čini afričko-europski-američki sastav, sjajno uokviruje Zahrin vokal. Sredinom koncerta, čitav se bend povlači, osim jednog od bubnjara koji stvara prijelaz iz bluesa u folk energično udarajući po perkusijama različitih zvukova – od običnog bubnja i konga do spiralne činele ukazuje na svoju profesionalnost i umijeće u stvaranju glazbe. Osim perkusija, virtuoz truba, klasične i bas gitare, klavijatura i bubnjeva, cjelinu zaokružuje njen besramni vokal stvarajući psihodelično kraljevstvo plesne rutine ljupkog izgleda.

Njena interakcija s publikom, najjače je izražena u drugom dijelu koncerta gdje u pjesmi “Beautiful tango” poziva na ples, dok je “Stand Up” i “Set me free” preokrenuo običan koncert u plesnjak. Afričke nijanse sve se snažnije osjećaju, Hindin vokal jednostavno probija okvire, publika vjerno prati njene upute i svi zajedno stvaraju neprobojnu povezanost koja je Hindin prvi nastup u Hrvatskoj učinili jednostavno upečatljivom. Ne sumnjajući u sjajnu karijeru koju će ostaviti iza sebe, veselimo se Hindinom polakom ali sigurnom usponu i onoj razini koju će uz svoj neupitan talent uskoro doseći.

Tekst: Petra Zelenika

Muziku podržava