Playlista za Halloween

Muzika.hr
1526

Noć vještica ili Halloween (noć sa 31. listopada na 1. studenog) proslava je koja se najviše obilježava u SAD-u, no kako američka kultura svoje pipke pušta po cijelom svijetu – ni mi nismo izuzetak.

All Hallows Eve ili Večer prije Dana svih svetih vuče korijene iz drevnog keltskog festivala mrtvih. Kelti su vjerovali da u toj noći duše pokojnika prelaze na drugi svijet, a prema jednom drugom, poganskom vjerovanju, 31. listopada prva je svetkovina sabata odnosno prvog od osam godišnjih okupljanja vještica. Noć vještica prvenstveno je zabava koja uključuje maskiranje u vještice, vampire, duhove i zombije, dubljenje i rezbarenje bundeva, gledanje horror filmova i sve ostalo što potpada pod pojam ‘zastrašivanje’. Tematske zabave nisu izuzetak, pa ako ste propustili na vrijeme sastaviti vlastitu Halloween glazbenu playlistu, evo par prijedloga.Možete reći da je predvidljivo i očekivano, ali nijedan Halloween ne bi smio proći bez “Thrillera” Michaela Jacksona u kojem je gost-narator Vincent Price, zaštitno ime starih crno-bijelih horroraca.“Years Ago” Alicea Coopera dolazi s njegovog prvog solo albuma “Welcome to My Nightmare” u kojem pratimo noćne more dječaka po imenu Steven.Glumac Bela Lugosi najpoznatiji je po ulozi grofa Drakule, a koliko je bio vezan za taj lik govori i činjenica da je pokopan u njegovom kostimu.Prije desetak godina gledatelji britanskog Channel 4 birali su najstrašnije televizijske trenutke i jedini spot koji se našao među 50 najstrašnijih bio je “Come to Daddy” Aphex Twina.“Red Right Hand” Nicka Cavea & The Bad Seedsa jedna od onih zlokobnih pjesama od koje ne možete pobjeći. Mogli ste je čuti u horror-trilogiji “Vrisak”, a za treći dio snimljena je i malo drugačija verzija koju možete naći na Caveovom albumu “B-Sides & Rarities” iz 2005. godine.Potražite li na wikipediji njemački power metal bend Helloween, dočekat će vas upozorenje ‘Not to be confused with Halloween’. A baš Helloween ima pjesmu po imenu “Halloween”.Iako je pjesma o životu plaćenika, čim u naslovu ima pridjev ‘bezglavi’ ulazi u konkurenciju za Noć vještica: “Roland the Headless Thompson Gunner” Warrena Zevona:“Fear of the Dark” Iron Maidena, klasik koji se bavi jednim od najranijih svjesnih strahova u ljudskom životu.Za malo atmosferične jeze pobrinut će se The Sisters of Mercy i njihova “Afterhours”.Ukleta mjesta savršeno se uklapaju u tematiku Halloweena, a o jednoj takvoj kući u “Haunted House” pjevaju Teenage Bottlerocket.Cult Of The Psychic Fetus opjevali su “Dead Bride”:Mjesta na listi mora biti i za klasik The Ramonesa “Pet Sematary” napisan za film “Groblje kućnih ljubimaca” po knjizi Stephena Kinga. Kad smo kod filmova, ništa bez “Egzorcista” i “Tubular Bells” Mikea Oldfielda.Video Sex i ubojstvo mladića u “Detektivskoj priči”:The Cure i “Lullaby” za sam kraj…

I ne zaboravite, ukoliko se u vašem susjedstvu počnu događati čudne i neobične stvari – znate koga ćete pozvati u pomoć.

.

Muziku podržava