17 velikana kojima ne trebaju instrumenti

2124

Ponekad je manje – više, a minimalizam i sasvim ogoljena izvedba nekog glazbenika može imati puno snažniji utisak na slušatelja nego cijeli niz bogatih aranžmana.

Jeste li se zapitali kako neke od vaših omiljenih pjesama zvuče u svom izvornom obliku? Točnije, isključivo uz prisustvo vokala te bez instrumentalnih dionica u pozadini.

bowie & mercury
David Bowie i Freddie Mercury

Ovom prilikom, izdvojili smo 17 nama najupečatljivijih pjesama koje savršeno funkcioniraju kroz isključivo vokalno izvođenje bez ikakve glazbene podloge.

Muziku podržava

Tek tada možemo zaista spoznati koliko je netko vokalno moćan i koliku kontrolu ima u svom glasu, a da ne pričamo o količini energije i emocije koja se u takvom okruženju može osjetiti. Neki od njih zvuče proganjajuće, čudnovato, jezivo ili jednostavno nestvarno lijepo.

1. Koliko proganjajuće, toliko i prekrasno iskustvo je poslušati “Black Hole Sun” isključivo uz vokal Chrisa Cornella. “Heaven sent hell away, no one sings like you anymore” stih je koji nakon njegove prerane smrti sada dolazi posebno do izražaja.

2. Eddie Vedder s ovom je pjesmom poslužio svoje srce na dlanu. Teško je ostati ravnodušan na ovakvu eksploziju emocija.

3. Jedna sasvim slučajna i improvizirana svirka u studiju davne 1981. između legendarnih Queenovaca i Davida Bowieja postala je dakako i jedna od najznačajnijih kolaboracija među glazbenicima općenito. Evo kako zvuče dvije neprežaljene legende bez ijednog instrumenta u pozadini. 24-satni maraton snimanja se isplatio, a bilo je to vrijeme kada auto-tune efekt nije bio potreban.

4. Veliki grunge klasik s “Neverminda” možemo poslušati u gotovo bilo kakvoj varijatni, ali tek na ovaj način se može osjetiti Cobainova snaga i kontrola glasa. Poprilično proganjajuće iskustvo u svakom slučaju…

5. Layne Staley bio je jedan od glazbenika koji je na savršen način znao isporučiti dozu emocije i vlastitih unutarnjih demona. Ježimo se naročito na refren pjesme “Man In The Box” gdje njegova moć dolazi najviše do izražaja.

6. Vokal Lindseya Buckinghama dolazi do punog izražaja na ovoj A cappella verziji “Go Your Own Way“. Cijela priča o kompliciranoj ljubavnoj vezi između njega i Stevie Nicks u ovoj ogoljenoj varijanti dobila je puni smisao.

7. The Beach Boysima instrumenti uopće nisu potrebni, a u ovoj verziji zvuče poput zbora anđela.

8. Doslovno svaku od Jacksonovih pjesama možemo slušati u ovakvoj verziji i zamišljati interesantne zvučne kulise. Samo veliki talenti mogu stvoriti takav osjećaj kod slušatelja isključivo uz upotrebu svojeg glasa.

9. Kao i u slučaju The Beach Boysa, i The Beatlesi imaju jednu od rajskih izvedbi…

10. U naš izbor morali smo uvrstiti i jedan od najmoćnijih ženskih vokala svih vremena. Naravno, Janis Joplin

11. Bezvremenski klasik Queena i u ovakvoj varijanti možemo nesvjesno u glavi nadopuniti s instrumentalnim dionicama (koje su u ovom slučaju ubačene samo u nekoliko momenata).

12. Od novijih glazbenica bio bi grijeh u ovu listu ne uvrstiti Siu. Slojevitost vokala izaziva jezu…

13. Nevjerojatna vokalna izvedba Bonnie Tyler najbolje se može doživjeti u ovakvoj ogoljenoj verziji.

14. “Creep” je također jedna od pjesama na koju u glavi automatski vrtimo instrumentalne dijelove.

15. “Best Of You” je svakako jedna od emocionalnijih pjesama Foo Fightersa. Talent i vokalna snaga Davea Grohla moguće da najviše dolaze do izražaja upravo u ovoj.

16. Instrumentalije nisu ni potrebne uz ovakvo vokalno izvođenje Grace Slick na klasiku Jefferson Airplanea.

17. I za kraj, teško da nam lista može proći bez ovoga…

 

Muziku podržava