Sretan vam svjetski dan ispijanja piva! Današnji dan je posvećen jednoj od omiljenih ljudskih aktivnosti. Riječ je o posebnom danu, danu kada slavimo jednostavne stvari u životu, recimo, hranu u tekućem obliku. Nije bitno jeste li ljubitelji craftica ili jednostavno Žuja tipovi, sve nas ista ljubav veže.

Jeste li znali da je pivo jedno od najstarijih pića koje je čovjek proizveo?

Jednako poput dobrog dijela velikih civilizacijskih otkrića, pivo je nastalo u dolini Mezopotamije prije kojih sedam tisuća godina. Pretpostavlja se da je nastalo sasvim slučajno, a priča ide ovako: stanovnici područja na kojemu se danas nalazi Iran skupljali su zalihe žitarica kako bi zajednici osigurali dovoljnu količinu hrane preko godine.

Namirnice poput ječma i pšenice odlagane su u zajedničko spremište i tamo ležale u velikim bačvama određeni vremenski period. E, sada u igru dolazi vaše široko znanje kemije. Nakon nekog vremena žitarice su, kao i sve stvari koje sadrže određenu količinu šećera u sebi, počele fermentirati. Ljudi su primijetili da tekućina ima opojan učinak na um i tijelo i nedugo nakon počeli svjesno proizvoditi pivo.

Muziku podržava

Ovo civilizacijsko postignuće slobodno možemo svrstati u sam vrh čovjekovih izuma, uz pismo i kotač. Sada kad smo vas upoznali s prvim “ispijačima” možete uživati u kuriranoj playlisti Muzikinih pivopija o najdražem napitku svih vremena. Ne zaboravite se oboružati barem jednim hladnim u ovoj hmeljskoj simfoniji.

78 Shares
Muziku podržava