Pink Floyd (za 28.3.2017.)

Stjepan Vrečko
10

Na današnji dan, 28. ožujka 1994., grupa Pink Floyd objavila je album “The Division Bell”. O samom je izdanju manje-više sve poznato, no malo tko se sjeća misterija koji ga je pratio.

Pisali smo o fenomenu “Dark Side of the Rainbow” koji spaja film “Čarobnjak iz Oza” i album “Dark Side of the Moon”, ali postojala je još jedna zagonetka iz kuhinje Pink Floyda: Publius Enigma.

Za vrijeme turneje tijekom koje su promovirali novo izdanje, u Usenet grupu alt.music.pink-floyd javio se anonimni korisnik predstavljajući se kao Publius i nizom postova i kriptičkih poruka pozivao ostale u grupi da skupa otvorenog uma riješe zagonetku koju krije “The Division Bell”. Naravno, malo je tko obraćao pažnju na jedan izolirani post, a kada se Publius ponovno oglasio većina je pomislila kako je riječ o dobro smišljenom marketinškom potezu. Kako su se Publiusovi postovi nizali, tako je sve više i više živcirao cijelu grupu.Međutim, jedan post pokazao im je da imaju posla s nekim tko je itekako blizak samom bendu. Poput nekakvog proročanstva, Publius je naveo da će se 18. srpnja na koncertu u East Ruthefordu u točno određeno vrijeme bijelim svjetlima ispisati riječ ‘ENIGMA’ što se uistinu obistinilo uz dodatak da ju je slijedila riječ ‘PUBLIUS’. Postovi misterioznog korisnika grupe počeli su se ozbiljnije shvaćati, no pravi identitet osobe koja ga koristi nikada nije otkriven. Neki su mislili da se iza njega krije pisac Douglas Adams koji je bendu predložio da album nazove “The Division Bell”; on je to opovrgnuo. Publiusovi postovi nastavili su stizati i u njima je sa stopostotnom preciznošću najavljivao kada će se na koncertima Pink Floyda pojaviti riječ Enigma istovremeno ostavljajući tragove za rješenje zagonetke: trebalo je slušati glazbu, pratiti stihove, proučavati knjižicu, fotografije, spotove, sve što je povezano s albumom…

Riječi Enigma i Publius možete pronaći i na DVD-u “P*U*L*S*E”, na MiniDisc izdanju “A Momentary Lapse of Reason”, možete ih čuti prije “One of These Days” na reizdanju “Pink Floyd: Live at Pompeii”, pronaći u samoj knjižici CD-a “The Division Bell”, pa i na nekim drugim mjestima.

Muziku podržava

Pitali su Davida Gilmoura i Nicka Masona što se krije iza Publius Enigme, a iz njihovih se odgovora može iščitati kako je riječ o ‘spački’ koju je osmislila njihova diskografska kuća EMI. Prema Masonovom tumačenju, zagonetka doista postoji no još uvijek nije riješena, a kao nagradu spominje ‘pošumljavanje određenog terena ili nešto slično’.

I premda je s godinama interes za ovaj misterij znatno opao još uvijek se možete pridružiti malobrojnoj, ali odanoj bazi fanova, uključiti u rješavanje zagonetke i posjetiti stranicu koja pomno secira svaki detalj albuma “The Division Bell”.

Muziku podržava