Philadelphija je posebeno zapisana u biografiji Aerosmitha

Stjepan Vrečko
1273

Da publika u Philadelphiji zna biti nezgodna, u dva su navrata na svojoj koži osjetili momci iz Aerosmitha.

Na koncertu 10. listopada 1977. netko je iz publike na binu bacio M-80, petardu najjačeg razreda koja – po nekim procjenama – može imati čak 3 grama baruta. Ove su petarde u Kanadi zabranjene, a u Sjedinjenim Američkim Državama dopuštene uz posebne dozvole.

Krajem sedamdesetih očito je bilo popularno bacati M-80 na binu jer 1976. u Richmondu, bubnjar grupe KISS, Peter Criss, umalo je pao sa stolca kada mu je do postolja sletjela jedna, a svoj djelomični gubitak sluha može ‘zahvaliti’ upravo ovom incidentu. Što se dogodilo godinu dana kasnije kod Aerosmitha u dvorani Spectrum u kojoj je bilo 20.000 ljudi, prisjetio se gitarist Brad Whitford:“Penjali smo se na pozornicu kako bismo izašli na bis; hodao sam iza Stevena i Joea kada sam osjetio da se sve zatreslo. Steven je rukama prekrio lice, a krv je liptala iz Joeove ruke. U tili čas završili smo na hitnoj.”

Eksplozija petarde Stevenu Tyleru opekla je rožnicu, a Joeu Perryu probila arteriju što je bend neko vrijeme udaljilo s turneje i koncerata. Iako su ih zvali nazad u Philadelphiju, Aerosmith ju je uredno zaobilazio tijekom svojih nastupa. Ipak, odlučili su gradu pružiti drugu priliku i – požalili.

Muziku podržava

28. studenog 1978. ponovno su zasvirali u Philadelphiji i trebalo je proći svega dvadeset minuta do novog incidenta. Iz publike je doletjela pivska boca, pogodila sam rub monitora ispred Stevena Tylera, te se poput šrapnela razletjela na sve strane. Komadići stakla rasjekli su mu obraze i usta, a on je ponovno rukama prekrio lice.

“Bili smo u backstageu, gledam Stevena kako drži krvavi ručnik preko lica i govori nam da trebamo nastaviti s koncertom. Nadglasali smo ga 4:1 i dvije minute kasnije bili u autima. Zajebi to” završava priču Whitford.

Aerosmith su prvi idući koncert u Philadelphiji odradili 14. veljače 1983. i kako priliči datumu – na samo Valentinovo incidenata nije bilo.

Muziku podržava