U Kaliforniji je na Novu godinu, nakon duge bitke s rakom, u 67. godini života preminula Pegi Young, kantautorica i dugogodišnja partnerica Neila Younga, koja je s Jimom Fordererom i Marilyn Buzolich 1986. ustanovila Bridge School, školski program i neprofitnu udrugu za pomoć djeci s teškoćama u govoru i s tjelesnim teškoćama.

Svake godine, od 1986. do 2016. (s izuzetkom 1987.) su, u organizaciji Pegi i njenog tadašnjeg supruga Neila Younga, bili održavani humanitarni koncerti za prikupljanje sredstava za održavanje svojih programa. Ti su koncerti postali svojevrsni mini-festivali, i na njima su nastupali najpoznatiji svjetski muzičari: Bruce Springsteen, Bob Dylan, Lou Reed, Jack White, Norah Jones, Metallica, Elton John, Tom Petty, Dixie Chicks, Arcade Fire, Florence and the Machine, Pearl Jam i drugi. Također su povremeno izdavane snimke nastupa s tih događanja.

Muziku podržava

Pegi se s Youngom upoznala 1974, u braku su bili od 1978. do 2014. i imaju dvoje zajedničke djece: kćer Amber i sina Bena, kojem je dijagnosticirana cerebralna paraliza. Kao muza Pegi je Neila Younga inspirirala (između ostalog) za pjesme s albuma “Harvest Moon”, pogotovo za pjesme “Unknown Legend” i “Such a Woman”, kao i za pjesme s albuma “Silver and Gold” iz 2000.

Pegi Young je svoju aktivniju muzičku karijeru počela u ovom tisućljeću, 2007. se javila svojim kantautorskim debijem, a deset godina poslije je objavila svoj peti album “Raw”, u kojem je dominantna tema nošenje s posljedicama bračnog brodoloma. Pegi je također bila i dugogodišnja ekološka aktivistica.

100 Shares
Muziku podržava