Ovogodišnji Hal’s All Star Guitar Nights ide u četiri grada

2674

Nakon izuzetno uspješnog prošlogodišnjeg dvodnevnog Hal’s All Star Guitar Nights 2005 održanog u Rijeci na kojem su učestvovali najveća svjetska zvijezda akustične gitare – Tommy Emmanuel, najznačajnija žena u svijetu gitare – Muriel Anderson, legendarni francuski instrumentalist i skladatelj Pierre Bensusan, najznačajniji talijanski gitarist Franco Morone, prva belgijska gitara Jacques Stotzem – ovogodišnji festival od 6. do 9. travnja održat će se u četiri hrvatska grada sa ništa manje atraktivnim imenima i pretenzijom da postane jedan od najznačajnijih europskih manifestacija te vrste.

Umjetnički ravnatelj festivala – riječki glazbenik Hal za ovu godinu je odabrao stilski vrlo raznolik program tako da će hvatska publika imati prilike u tri i pol sata programa vidjeti i čuti četiri glavna izvođača, tri gošće i samog domaćina.

Raspored:
6.4.2006. Rijeka – Hrvatski Kulturni Dom
7.4.2006. Zagreb – Tvornica kulture
8.4.2006. Zadar – Hrvatska Kazališna kuća
9.4.2006. Osijek – Dječje kazalište

Nastupaju:
* John Jorgenson je na ‘A listi session glazbenika u Los Angelesu, Nashvilleu i Londonu pa se može čuti na brojnim platinastim i Grammy nagrađenim albumima. Popis velikih imena s kojima je surađivao gotovo je nevjerojatan kako po broju suradnji tako i po stilskoj raznolikosti pa se tu pojavljuju Elton John, Luciano Pavarotti, Benny Goodman, Roy Orbison, Little Richard, George Michael, Sheryl Crow, Bob Dylan, Sting, Hank Williams, Bonnie Raitt, Ricky Nelson, The Byrds, Bob Seger, Willie Nelson, Barbra Streisand i tako redom zvijezda do zvijezde u projektima koji su značajno obilježili popularnu glazbu u posljednjih tridesetak godina.Osim učešća na albumima drugih izvođača Jorgenson je primio i brojne nagrade za vlastiti autorski rad kao što su Grammy nominacije, brojni izbori za najboljeg instrumentalista, za album godine čemu treba dodati i nekoliko singlova koji su dostigli prva mjesta top ljestvica u SAD-u.

Muziku podržava

Na Hal’s All Star Festivalu 2006. nastupit će sa svojim Gypsy Jazz Quintetom s kojim koncertira posljednjih pet godina po cijelome svijetu. U domeni tog jazz pravca surađivao je sa najznačajnijim predstavnicima kao što su Bireli Lagrene i Romane, a njegova svirka se može čuti i na albumima sa Babik Reinhardt i Jimmy Rosenbergom, Angelo Debarreom, Morenom i David Grissmanom.

S obzirom na njegovu internacionalnu reputaciju Gypsy jazz glazbenika Jorgenson je dva puta pozvan da oživi glazbu najznačajnijeg predstavnika žanra, francuske legende iz tridesetih godina prošlog stoljeća Django Reinhardta u filmovima “Gattica” i “Head In The Clouds”. Osim ove dvije filmske uloge pojavljuje se i u filmu “Steele Justice.

Posljednjih godina John Jorgenson živi u Nashvilleu i povremeno surađuje sa bluegrass legendom Earl Scruggsom, a dao je i svoj doprinos u dvije kompozicije s Halovog albuma “Trilogy” koji će svijetlo dana ugledati u proljeće 2006.

* Johnny Dickinson – krajem 2005. godine obznanjeno je da je Dickinson nominiran za prestižnu nagradu BBC-a (Radio 2 Folk Awards) u kategoriji “Best Musician”. Već na samom početku svoje karijere bilježi uspjehe sa svojim bandom Splitcrow čije skladbe ulaze na Top 20 liste, a kritika piše o ‘najboljem albumu nekog britanskog benda u posljednjih 10 godina’ dok Dickinsona opisuje kao “Tthe most potent slide player in the UK”. Nakon raspada benda u drugoj polovici osamdesetih počinje solo karijeru, dobiva izvrsne recenzije i koncertira diljem svijeta. Samo tijekom 2004. svira na turnejama i surađuje sa najvećim imenima poput Tommy Emmanuela, Jan Akkermana, John Martyna, a tu su još i Jerry Donahue i Kelly Joe Phelps.

U Hrvatsku dolazi kao novo i svježe ime, a naša će se publika imati prilike uvjeriti zašto kritika o nemu piše da je… “A fast rising talent bound for international recognition”.

* Duck Baker je jedan od najznačajnijih predstavnika fingerstyle gitare, a osim gotovo četrdeset godina karijere tijekom kojih je nastupao na svim najznačajnijim svjetskim festivalima i to po nekoliko puta poznat je i kao kolumnista najznačajnijih jazz i gitarističkih magazina kao što su Guitar Player, Coda, Jazz Times, Guitar World i sl. Za album “Spinning Song” ugledni Acoustic Guitar Magazine je napisao da se radi o najboljem gitarističkom albumu ikad snimljenom. Osim dvadesetak snimljenih albuma Baker je objavio brojne edukacione materijale (knjige, DVD-e, razne video-škole), pojavljuje se na raznim antologijama, a njegova se glazba može čuti i u nekoliko američkih filmova.

Bakerov repertoar se temelji na američkoj glazbi i kreće se od ragtimea i swinga preko suvremenih majstora poput Thelonious Monka i Herbie Nicholsa pa sve tradicionalnih formi kao što su blues, gospel te irsko i škotsko glazbeno nasljeđe.

* Daniele Bazzani je najcjenjeniji talijanski gitarist mlađe generacije za koga najveća svjetska zvijezda Tommy Emmanuel tvrdi da je talent koji najviše obećava. Osim solističke karijere Daniele djeluje i u nekoliko formacija uključivši duo Cosmic Blues s Ginom Fabiani, vokalni kvartet Hart & soul i bend Chicago Bound, a i piše za najtiražniji talijanski gitaristički magazin Chitarre. Samo tijekom 2005. godine svirao je u SAD-u, Francuskoj, Grčkoj, Engleskoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj…

* Hal – hrvatski glazbenik iz Rijeke izdao je 3 od kritike u zemlji i inozemstvu hvaljena albuma, a trenutno završava slijedeći projekt nazvan “Trilogy” koji bi svjetlost dana trebao ugledati u svibnju 2006 u izdanju Dancing Beara. Radi se o jednom od najvećih projekata domaće diskografije, trostrukom albumu snimanom diljem svijeta: od Nashvillea, Rima, Lodona, Municha pa sve do Zagreba i Rijeke.

Na albumu gostuju eminentna imena kao što su gitarist John Jorgenson, bubnjar JD Blair (Shania Twain, George Duke, Shelby Lynne, Take 6, Larry Carlton, Mike Stern), saksofonist Jim Horn (The Rolling Stones, George Harrison, Steely Dan, Roy Orbison, Diana Ross, Stevie Wonder, Tina Turner, The Mamas And Papas, Joe Cocker, U2, Beach Boys), perkusionist Glen Caruba (Lionel Ritchie, Kenny Rogers), pjevačica Suzy Bogguss (nekoliko Grammy nominacija), producent Woody Mann, gitarist i blues-harp svirač Pat Burgesen (Dolly Parton), talijanski perkusionist Lucrezio DeSeta , njemački gitarist Thomas Kleemaier, Michael Roach (The European Blues Association) i brojni drugi gosti.

Halove skladbe dospjele su na ljestvice u SAD-u, Australiji i Europi nakon čega su uslijedili koncerti u inozemstvu i odlične recenzije. Dijelio je binu i surađivao s najvećem svetskim imenima fingerstyle gitare kao što su Tommy Emmanuel, Muriel Anderson, Peter Finger, Franco Morone…, a mnoge od njih je po prvi puta doveo u Hrvatsku.

Na festivalu će nastupiti i tri gošće – pjevačice Meri Trošelj (aktuelna dobitnica Porina), Gina Fabiani iz Italije i kantautorica Laurie McLean iz SAD-a.

Organizator Hal’s All Star Guitar Nights 2006 je riječka tvrtka Zeta d.o.o. uz pomoć Grada Rijeke.

Muziku podržava