Hollywood je i ovaj put pokazao da je angažiran, pa je tako i 90. dodjela Oscara protekla predvidljivo. U najavama, prilozima i govorima zahvale poticana je i hvaljena raznolikost u svim oblicima, a i nagrade su dodjeljene filmovima koji se bave ženskim i rasnim pitanjima ili su glavni junaci gejevi, transrodne osobe, nijeme žene i gluha djeca. Zlobnici će reći da su od ugroženih manjina zaboravili samo radničku klasu, no holivudski liberali na nju baš i ne obraćaju pažnju.

Dodjelu nagrada vodio je Jimmy Kimmel koji je imao par dobrih šala, iako uvijek zamišljamo kako bi izgledalo kad bi Ricky Gervais vodio Oscare i provocirao silne celebove. HTV-ov prijenos vodili su modni kritičar Nenad Korkut i ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić koji su nas malo educirali o filmskoj povijesti i svojim kritičkim primjedbama ublažili američku politiziranost i patetiku koja je izvirala iz svih pora – organizatori Oscara čak su doveli i Indijanca da najavi prilog u slavu američke vojske!

Muziku podržava

Ipak, sve je to fino uklopljeno u ceremoniju začinjenu humorom, glazbom i šalom na vlastiti račun, a jubilarna dodjela bila je dobar povod da se pozovu i starije zvijezde, te prikažu brojni isječci iz raznih klasika. Izveden je i skeč u kojem su zvijezde Oscara odvedene u kino u susjedstvu da se malo podruže s publikom, pa je tako promovirano i kino kao glavni medij za gledanje filmova. Važan motiv ceremonije bila je i ženska Time’s Up kampanja, no za razliku od Zlatnog globusa, na ovoj dodjeli nagrada žene se nisu kolektivno oblačile u crno.

Glede nagrada, glavni pobjednik ovogodišnjih Oscara je “Oblik vode” sa 4 Oscara, uključujući i onaj za najbolji film i redatelja. Moderna bajka koja promiče brojne ugrožene skupine (žene, crnce, gejeve, nijeme osobe, životinje) tako je porazila glavnog konkurenta, “Tri plakata izvan grada” koji nije dobio nagradu za originalni scenarij jer je u toj kategoriji trijumfirao Jordan Peele za priču “Get Outa” u kojoj se dosta kreativno spajaju motivi horora i satiričnog prikaza rasnih odnosa.

Ipak, “Tri plakata..” dobio je dvije glumačke nagrade (Frances McDormand i Sam Rockwell), a ostale glumačke Oscare dobili su Gary Oldman i Allison Janney. Oscara za adaptirani scenarij dobio je James Ivory koji je tako postao najstariji dobitnik Oscara, a i veteran Roger Deakins je nakon 13 neuspješnih nominacija konačno osvojio Oscara kao snimatelj “Blade Runnera 2049”. Treba spomenuti da su i ovaj put dobitnike Oscara za najbolji film objavljivali Faye Dunaway i Warren Beatty, no ove godine sve je prošlo u najboljem redu.

Dobitnici Oscara u glavnim kategorijama:

Najbolji film: “Oblik vode”
Najbolji redatelj: Guillermo del Toro (“Oblik vode”)
Najbolji glavni glumac: Gary Oldman (“Prijelomni čas”)
Najbolja glavna glumica: Frances McDormand (“Tri plakata izvan grada”)
Najbolji sporedni glumac: Sam Rockwell (“Tri plakata izvan grada”)
Najbolja sporedna glumica: Allison Janney (“Ja, Tonya”)
Najbolji originalni scenarij: Jordan Peele (“Get Out”)
Najbolji adaptirani scenarij: James Ivory (“Skrivena ljubav”)
Najbolji dugometražni animirani film: “Coco i velika tajna”
Najbolji dugometražni dokumentarni film: “Icarus”
Najbolji film na stranom jeziku: “A Fantastic Woman” (“Una Mujer Fantástica”), Čile
Najbolji direktor fotografije: Roger A. Deakins (“Blade Runner 2049”)
Najbolja originalna filmska glazba: Alexandre Desplat (“Oblik vode”)
Najbolja originalna pjesma iz filma: “Remember Me” (“Coco i velika tajna”)

Muziku podržava