Orlandov stetoskop vodi dubrovačke nade na turneju

1970

Koncertom grupe Otpisani, 17.3. u Kninu, Udruga mladih Orlando iz Dubrovnika počinje s realizacijom projekta Orlandov stetoskop koji obuhvaća koncerte 3 mlada dubrovačka benda (Valetudo, Gruhak i Otpisani) u Kninu, Čakovcu, Rijeci, Splitu i Zagrebu.

Jedna od osnovnih aktivnosti kojom se ova Udruga bavi od svog osnutka do danas je podrška mladim dubrovačkim bendovima. Tako se u prostorima Morske zgrade kojom Udruga raspolaže okupilo 17 sastava dijametralno različitih glazbenih stavova i usmjerenja. Neki od njih su tek projekti u povojima dok neki već broje desetu godinu svog djelovanja.

Udruga mladih Orlando pokrenula projekt pod nazivom “Orlandov stetoskop” koji ima za cilj predstavljanje mladih dubrovačkih bendova po cijeloj Hrvatskoj. Isto tako smatraju da se kroz predstavljanjem glazbene scene Dubrovnika, kao jednog od područja njihovog rada, u dobrom svjetlu može pokazati i sam klub Orlando. U prvom, a sigurno ne i posljednjem projektu ove vrste organizirat će se turneja triju bendova:

Valetudo je grupa sastavljena od iskusnih glazbenika koji su na dubrovačkoj sceni prisutni skoro jedno desetljeće. Članovi benda svirali su u grupama kao što su Baby (čita se ‘koma bejbe’), Zoo-Tabboo ili D’Berdo, no tek se s Valetudom može reći kako su se ozbiljnije uhvatili rada na svojem glazbenom izričaju. To se vidi i po činjenici kako je diskografska kuća Dallas Records odlučila objaviti njihov album koji bi se u prodaji trebao naći najkasnije do ljeta ove godine. Na tom albumu bend će se predstaviti specifičnim izričajem kojeg bi najlakše bilo nazvati mediteranskim popom, ali Valetudo ne bježi od svojih utjecaja iz rock, jazz, funky i ostalih glazbenih pravaca. Oni će na svoj dio turneje krenuti 2.6. u Klubu Kocka u Splitu, 3.6. nastupaju u Ri Rocku u Rijeci te 4.6 u Močvari u Zagrebu.

Muziku podržava

Otpisani su hip-hop kolektiv koji broji 10 članova. Tri MC-a svojim tekstovima govore o situaciji koja ih okružuje u Dubrovniku, a ono što Otpisane izdvaja od ostalih hip-hop bendova u Hrvatskoj je raznovrsna glazbena podloga kojom ‘glazbeni dio banda’ prati MC-eve. Otpisani su prije svega odličan live-bend, a oni malo hrabriji ih znaju nazvati hrvatskom verzijom grupe The Roots. Otpisani će prvi krenuti na put već krajem ovog tjedna. Svirke su zakazane za 17.3. u prostoru HUK-a u Kninu, 18.3. u ACT-u (Čakovec) i 19.3. u Močvari u Zagrebu.

Gruhak – najdugovječnija grupa na dubrovačkoj glazbenoj sceni, barem što se urbane glazbe tiče. Popularni Gruhaci sviraju već više od 10 godina, a poznati su po tome što sviraju energični hard-rock. U Dubrovniku i okolici svirali su nebrojeno puta, a posljednjih godinu dana zatvorili su se u svoju prostoriju za vježbanje kako bi se, u pojačanoj postavi, pripremili za promoviranje novog materijala koji bi ih trebao gurnuti u vrh hrvatske rock scene. Nastupaju 7.4. u Klubu Kocka u Splitu, 8.4. u Ri Rocku u Rijeci te na kraju 9.4. u Močvari u Zagrebu.

Važno je istaknuti da su ovi koncerti za sve klubove u kojima se događaju potpuno besplatni jer je Udruga mladih Orlando kroz donacije za projektnu liniju Orlandov stetoskop osigurala pokrivanje putnih i drugih troškova.

Muziku podržava