Orkestralna premijera “200 Motels” Franka Zappe

645

200 Motels“, filmska glazba legendarnog američkog glazbenika koja se nalazi na nikada objavljenom filmu istoga imena iz 1971. godine, doživjet će svoju svjetsku orkestralnu premijeru.

Premijera će se dogoditi 23. listopada u Walt Disney Concert Hallu u Los Angelesu, gdje će tamošnji filharmonijski orkestar predvođen raznim laureatima ovjenčanim dirigentom Esa-Pekka Salonenom spomenuti album izvesti u cijelosti.Napisan većinom u motelskim sobama dok je Frank Zappa sa svojima The Mothers Of Invention bio na turneji, dio albuma svoju je premijeru doživio u UCLA Royce Hallu u svibnju 1970. godine – losangeleskom filharmonijom tada je dirigirao Zubin Mehta.

Film u početku nije dobio dobre ocjene kritičara. Na njemu su osim The Mothers Of Invention među ostalima sudjelovali i The Royal Philharmonic Orchestra, Ringo Starr, Theodore Bikel te Keith Moon.

Muziku podržava

Redatelji su bili Zappa i Tony Palmer, a sniman je u studiju Pinewood, izvan Londona. Kako je poznato, bilo je puno napetosti između Zappe, aktera i članova osoblja, pa su neki otišli i prije nego se film počeo snimati, a Palmer je pokušao učiniti da se njegovo ime ukloni iz filma.

Film se bavi pričom o lošem životu na putu prema rock glazbeniku.

Skraćena izvedba ovog inače dvostrukog albuma premijerno je izvedena u Nizozemskoj 2000. godine pod nazivom “200 Motels: The 13 Suites”, a bila je napisana za rock bend s orkestrom, zborom i 15 solista.

Nakon losangeleske premijere, BBC-ev koncertni orkestar album će šest dana kasnije izvesti u Royal Festive Hallu. Predvodit će ga dirigent Jurjen Hempel.

Muziku podržava