Ponekad planirani, češće neplanirani, oproštajni koncerti zauzimaju važno mjesto u povijesti svakog izvođača. Izgubili su s vremenom na ‘ugledu’ jer sve je više bendova koji oproštajni koncert koriste kao nužno zlo prije velikog reuniona, no postoje bendovi koji doista drže do svoje riječi.

Neki oproštajni koncerti su najavljeni, a neki su bili posljednji zbog tragičnog raspleta događaja. Podsjetili smo na sedam izvođača koji su manje-više sa stilom znali reći ‘hvala i laku noć’.

1Cream

Prije nego što će se ponovno okupiti 2005., grupa Cream održala je 26. studenog 1968. svoj posljednji live nastup. Vijest da Eric Clapton, Ginger Baker i Jack Bruce prestaju s aktivnostima nakon jedva dvije godine iznenadila je fanove. Claptonu se glazba koju su snimali više nije sviđala, umarale su ga svirke i želio je okušati se u nečem drugom. Njihov koncert u Royal Albert Hallu bio je jedan od prvih oproštajnih koncerata u rock svijetu. Snimljen je i prikazan BBC-u, a predgrupe su bile Taste (s Roryjem Gallagherom) i Yes.

2The Beatles

“Htio bih zahvaliti svima u svoje osobno ime i u ime benda, nadam se da smo prošli audiciju”, kazao je John Lennon 30. siječnja 1969. po završetku svirke na krovu izdavačke kuće Apple Records u Londonu nakon čega su The Beatles otišli u povijest. Posljednji put kada su svirali skupa bilo je to u San Franciscu 1966. godine. Tri godine kasnije, film “Let It Be” neuspješno je pokušao zapaliti davno ugaslu iskru među članovima benda, ali svirka na krovu bila je zabavna, prirodna i gotovo da se može reći da im je bilo drago što su ponovno skupa.

3The Band

Jedan od najljepših i najboljih oproštajnih koncerata svih vremena održao je The Band 25. studenog 1976. u San Franciscu. Gitarist i ‘vođa’ Robbie Robertson došao je do točke iscrpljenosti kada dalje više nije mogao pa su odlučili napraviti veliki oproštajni koncert koji će redatelj Martin Scorsese zabilježiti kamerama kao “The Last Waltz”. Bob Dylan, Neil Young, Joni Mitchell, Van Morrison i mnogi drugi na pozornici pozdravili su se s bendom kao da je riječ o pogrebu u New Orleansu.

4Eagles

Iako su još aktivni, Eaglesi su svoj prvi oproštajni koncert održali 31. srpnja 1980. u Long Beachu, Kaliforniji. Trzavice između Glenna Freya i Dona Feldera obilježile su koncert, a momci se nisu ni trudili suzdržavati. Jedan drugom su usred pjesama dobacivali i prijetili, a u dokumentarcu “The History of Eagles” Glenn Frey otvoreno će reći da mu je u par navrata tako prekipjelo da ga je mogao ubiti. Nakon koncerta, Felder je razbio gitaru, odšetao, ušao u limuzinu i otišao. Kraj za Eaglese do 1994. i turneje “Hell Freezes Over”.

5The Who

“Nikad ne reci nikad” pravilo je kojeg se očito drži grupa The Who. Prvi oproštajni koncert najavili su za prosinac 1982. u Torontu. Pa su se opet okupili 1985. za Live Aid, pa ponovno 1988. za Brit Awards, pa su godinu dana kasnije pošli na turneju nakon koje su opet okačili instrumente o klin. Na pozornice su se vratili 1996., a 2015. krenuli su na još jednu oproštajnu turneju.

6Lynyrd Skynyrd

Originalna postava južnjačkih legendi posljednji je koncert održala 19. listopada 1977. u Greenvilleu, dva dana prije objave albuma “Street Survivors”. Dan prije nego što će album ugledati svjetlo dana dogodila se jedna od najvećih nesreća u svijetu glazbe: u zrakoplovnoj nesreći poginuli su pjevač Ronnie Van Zant, gitarist Steve Gaines i prateći vokal Cassie Gaines. Preživjeli članovi i gitarist Ed King okupili su se 1987., a Johnny Van Zant preuzeo je dužnosti frontmana.

7Grateful Dead

“Naša je publika slična ljudima koji vole sladić. Ne vole ga svi, no oni koji ga vole – zbilja ga vole”, riječi su kojima je Jerry Garcia, pokojni frontman Grateful Deada, opisao glazbu svog benda. Prije dvije godine preživjeli članovi Grateful Deada odradili su 5. srpnja treći koncert u Chicagu, posljednji nastup jubilarne turneje “Fare Thee Well” kojom su proslavili 50 godina i nakon koje će slavno ime (još jednom) u mirovinu. U istom tom Chicagu, na istom tom stadionu Soldier Field, prije 20 je godina posljednji put zasvirao neprežaljeni Garcia, nakon čega je bend – barem pod imenom Grateful Dead – prestao postojati.