Opatija 7 dana u znaku jazza

876

Udruga Liburnia Jazz u suorganizaciji s Festivalom Opatija i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, organizira manifestaciju “Jazz Ex Tempore” koja će se održati u opatijskoj Vili Angiolini od 01.-06. listopada. Jazz Ex tempore okuplja eminentne jazz umjetnike iz nekoliko zemalja koji će tijekom jednotjednog boravka u Opatiji zajednički muzicirati i za tu prigodu skladati originalne kompozicije nadahnute hrvatskim mediteranskim podnebljem.

Posebna zanimljivost ove manifestacije jest istraživanje sličnosti i razlika između različitih kulturnih tradicija i glazbenih izraza Europe (Italija, Francuska, Balkan, Hrvatska), Afrike (Mali), Latinske Amerike (Kuba) te njihovo preoblikovanje u suvremenu jazz glazbu. S obzirom da je riječ o jazz i etno glazbi i umjetnicima, čitav će projekt imati karakter ekstemporacije, odnosno izvedbene improvizacije na licu mjesta. Odatle i paralela sa srodnim likovnim manifestacijama, gdje umjetnici u točno određenom vremenu i mjestu stvaraju nova umjetnička djela.

Vrhunac realizacije projekta bit će cjelovečernji koncert djela nastalih tijekom jednotjedne suradnje, tonsko snimanje koncerta, te objavljivanje CD-a. Budući da će na jednom mjestu u isto vrijeme u Opatiji boraviti vrhunski jazz instrumentalisti i skladatelji, bit će organizirano i nekoliko glazbenih radionica tzv. jazz talkova u kojima će glazbenici prenijeti dio svog znanja i vještina na mlade glazbenike. Radionice će biti otvorene i za građanstvo, a imaju oblik prezentacije, razgovora i instrukcija.

Muziku podržava

Ovim projektom Opatija se svrstava među europske gradove kulture koji uključujući svjetske umjetnike u domaće projekte, obogaćuju i nadograđuju vlastitu kulturu, te je pronose preko teritorijalnih granica.

Više o svemu na: www.elvis-stanic.hr/liburniajazz/extempore

Radionice/Workshops:
02.10., subota, 17h – “Utjecaj afričke tradicionalne glazbe na suvremeni jazz”/predavač: Cheick – Tidiane Seck
03.10., nedjelja, 17h – “Etno elementi u jazz glazbi”/predavač: Vasil Hadžimanov
04.10., ponedjeljak, 17h – “Afro-kubanske i latino udaraljke”/ predavač: Silvano Mustelier Cabrejas
05.10., srijeda, 17h – “Radionica za bubnjare: Jazz solo”/ predavač: Arnaud Delafosse

Koncert:
06.10., četvrtak, 20.30h – Jazz Ex Tempore

Muziku podržava