“Kako napisati hit?” – jedno je od pitanja na koje tisuće glazbenika pokušava pronaći odgovor. Ipak, pogledom na povijest top ljestvica vidimo da postoji još jedna puno kompleksnija zagonetka glazbene industrije – kako napisati više od jednog hita?

Skoro svaki glazbeni žanr obilježilo je bar jedno ime koje je mainstream pažnju zadobilo isključivo zahvaljujući jednom hitu da bi zatim zajedno s njim palo u zaborav. Iako bi popis svake pjesme koja se našla na one hit-wonder listi sezao u nedogled, ne šteti izdvojiti one najpoznatije kojih se i danas sjetimo s dozom nostalgije. Ipak nam je povod ‘One-hit wonder’ dan koji se obilježava na današnji datum, 25. rujna.

1. Lou Bega – Mambo No. 5

Njemački pjevač Lou Bega 1999. je godine ovim singlom vladao top ljestvicama, ostavši na prvom mjestu u velikom broju europskih zemalja. U Francuskoj se na samom vrhu zadržala čak dvadeset tjedana. Pjesma je prerada instrumentala kojeg je 1949. godine snimio kubanski glazbenik Pérez Prado.

2. Vanilla Ice – Ice Ice Baby

Robert Matthew Van Winkle, profesionalno poznat kao Vanila Ice, bez sumnje se zahvaljujući spomenutoj pjesmi upisao u povijest kao jedan od vlasnika najpopularnijih one-hit wonder glazbenika. Kontroverzni je hit bez dozvole semplirao “Under Pressure” grupe Queen, a nakon nominacije za nagradu Grammy hip-hop zajednica je izrazila negodovanje jer je smatrala kako stavljanje poznate rap skupine Public Enemy u istu kategoriju kao Vanilla Ice iskazuje nepoštovnaje prema žanru.

3. Wheatus – Teenage Dirtbag

Debitantski singl američke pop – rock skupine Wheatus doista je 2000. godine pokorio svijet, posebice Australiju, provevši tamo četiri tjedana kao najslušanija pjesma. Tekst je inspiriran tinejdžerskim danima Brendana Browna, frontmena benda, a do danas je pjesma prodana u više od pet milijuna kopija.

4. Right Said Fred – I’m Too Sexy

Blizanci Fred i Richard Fairbrass ovom kultnom hitu duguju prelazak iz londonskih anonimaca u popularne pop izvođače koji su tijekom karijere prodali dvadeset milijuna albuma. Kao inspiraciju za pisanje pjesme Fred je jednom prigodom istaknuo “bass liniju i malo marihuane”. Iako je pjesma izašla davne 1992. godine, njena se prisutnost i danas osjeti u mainstream glazbi, pa ju je tako čak Taylor Swift semplirala u svojem povratničkom singlu “Look What You Made Me Do”.

5. Los del Rio – “Macarena”

Niti jedna ‘one-hit wonders’ lista nije potpuna bez ove pjesma španjolskog benda Los del Rio. Objavljena je 1993. godine na albumu “A mí me gusta”, a legendaran Macarena ples dodatno je ojačao njenu popularnost. Hit je vladao glazbenim ljestvicama diljem svijeta sve dok ga s trona nisu skinule The Spice Girls i “Wannabe”.

6. Las Ketchup – Asereje

Španjolska pop senzacija, trio Las Ketchup, 2002. je godine svijetom harala glazbenim ljestvicama ali i plesnim podijima zahvaljujući poznatom Asereje plesu. Hit se našao na albumu “Hijas Del Tomate” koji je prodan u dvanaest milijuna primjeraka. Zanimljivo, pjesmu su pratile brojne kontroverze zbog tvrdnje da aludira na sotonističke obrede, što je svaka od članica spomenute glazbene skupine odbacila.

7. Gotye – Somebody That I Used To Know

Riječ je o duetu kojeg je 2011. bilo nemoguće izbjeći. Drugi singl Gotyeovog trećeg studijskog albuma otpjevan je u suradnji s novozelandskom pjevačicom Kimbrom. Pjesma je naišla na uglavnom pozitivne kritike, a do danas je prodana u više od 13 milijuna primjeraka te je njen spot na YouTubeu pogledan milijardu puta.

8. The Calling – Wherever You Will Go

Bend The Calling početkom je ovog stoljeća mogao imati zavidnu karijeru. Emotivna “Wherever You Will Go” bila je jedna od najdražih pjesama tadašnjih tinejdžera, no nakon toga nisu uspjeli snimiti ništa što bi ostvarilo barem polovičan uspjeh. Ubrzo nakon toga bend se razišao, no 2016. se okupio u novom sastavu najavivši australsku turneju i snimanje nove glazbe.

9. Haddaway – What Is Love

Svima dobro poznata pjesma žarila je i palila glazbenim podijem 1993. godine. Napisao ju je i producirao njemački producent Dee Dee Halligan, a pjesma je tada bila najslušanija u čak trinaest zemalja te je do danas prodana u skoro tri milijuna kopija. Baš kao i njegovi prethodnici, Haddawayju nije pošlo za rukom snimiti drugi singl koji je pratio uspjeh kojeg je doživio njegov najveći hit.

10. Eamon – Fuck It

Kontroverzna je pjesma snimljena 2003. godine kao vodeći singl s albuma “I Don’t Want You Back”. Da je riječ o velikom hitu govori i činjenica kako je tada bila jedna od najslušanijih u Americi, Australiji ali i većini europskih zemalja.

11. Crazy Town – Butterfly

Američki rap rock band Crazy Town svjetsku je slavu stekao zahvaljujući svojem trećem singlu. Izrazito zarazan refren popraćen je jednako catchy gitarskom dionicom, koja je semplirana iz pjesme “Pretty Little Ditty” koja se nalazi na albumu “Mother’s Milk” grupe Red Hot Chili Peppers.

12. Vanessa Carlton – A Thousand Miles

Originalno nazvana “Interlude”, pjesma je snimljena kao debitantski singl pjevačice Vanesse Carlton. Bez sumnje jedna od najpopularnijih pop pjesama koje su snimljene u ovom stoljeću, “A Thousand Miles” je hit čiji je refren izrazito teško izbiti iz glave.

177 Shares