Odlična letonska rock skupina BrainStorm predgrupa R.E.M.-u

2036

Iako se kod najavljivanja u rujnu mjesecu zagrebački koncert R.E.M.-a činio smještenim u dalekoj budućnosti, ovih dana nas od nastupa gorljivih američkih demokrata u Domu sportova dijeli točno dva mjeseca. Europska turneja grupe započinje 7. siječnja 2005. u Lisabonu, i uz odmore traje sve do srpnja. Na dijelu europske turneje od 16. do 29. siječnja, podršku u obliku opening acta R.E.M.-u će pružati grupa BrainStorm.

Skupina je osnovana 1989. godine od strane petorice petnaestogodišnjih Letonaca iz grada Jelgava.Vrijeme u kojem su odrastali i ono koje ih je tek čekalo, uvelike je utjecalo na njihov glazbeni izričaj. Okus života unutar ‘željezne zavjese’ i povratak Europi osjećaju se u muzici BrainStorma. Članovi grupe kao prve utjecaje na njihovu način stvaranja ističu glazbu ruskih animiranih filmova, te letonske pop scene 80-ih. Pjesme ‘ruskih crtića’ na poseban su način istodobno bile vesele i tužne, a upravo tako pjevač Reynard opisuje i pjesme BrainStorma.

Posljednjih godina BrainStorm je najveći i najpopularniji bend u Letoniji, ali istodobno i prva letonska grupa koja je ostvarila proboj na zapadno tržište. Albumom “Among The Suns” iz 2000. godine je probijen led, a uslijedili su “Online” 2001., i posljednji “A Day Before Tomorrow“, ostvaren u suradnji s producentima Alex Silvom (Suede) i Steve Lyonom (Depeche Mode, Paradise Lost). BrainStorm je kroz tri godine ostvario brojne nastupe van Letonije.

Osim vlastitih turneja, nastupali su kao podrška The Rolling Stonesima u Pragu, The Cranberriesima u Njemačkoj, Italiji i Češkoj, Depeche Modeu u baltičkim zemljama i Supergrassu u Danskoj. Tom impresivnom popisu sada dodaju i R.E.M., a mi ovoj najavi stihove iz njihove pjesme “Daddy Is Talking To Me” s albuma “A Day Before Tomorrow”: “… we werw devided in regions and religions/we werw counted in nations, populations/but we can can break through if we want to/oh, love/we havwe keys to the higher ground“.

Muziku podržava